Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Grand Canyon
Naturen - Undergrunnen

Hvordan ble Grand Canyon dannet?

Små ting kan stå for store bragder. Grand Canyon er gravd ut av Colorado-elven.

Grand Canyon nord i Arizona i USA er et av verdens mest berømte geologiske fenomener. Kløften er over 350 km lang, fra 6 til 29 km bred og hele 1800 meter dyp. De enorme dimensjonene gjør det vanskelig å begripe at det er den beskjedne elven som slynger seg langs dalbunnen som har skapt det hele. Men det er faktisk sant, for Grand Canyon ble i sin tid gravd ut av Colorado-elven.

Forskere flest mener at kløften oppsto i løpet av fem til seks millioner år, men nye resultater tyder på at Colorado-elven alt for 17 millioner år siden hadde inntatt det løpet som senere gravde ut Grand Canyon. År etter år har vannet slitt seg ned i bakken, slik at Grand Canyon i dag står som et utrolig monument over to milliarder års historie i form av geologiske lag. Lagene består særlig av sedimenter som eroderer lettere enn grunnfjell. Sedimentene skapte kløftens dimensjoner, og trappeformen skyldes at sedimentene har erodert i forskjellig takt.

Les også:

Medisin

Framtidens stressvaksine kan finnes i bakken

2 minutter
Jorden

Isen i Antarktis skjuler voldsomme hemmeligheter

2 minutter
Undergrunnen

Synkehull sluker buss i Kina: Slik oppstår de gigantiske hulrommene

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul