Det dypeste mennesket har bygd og oppholdt seg under jordoverflaten, er om lag 4000 meter.
Rekorden innehas av Mponeng-gullgruven i Sør-Afrika. Nabogruvene TauTona og Savuka følger etter med dybder på om lag 3900 meter.
Laboratorier og tunneler rekker ned i dypet

Det kinesiske Jinping-laboratoriet er bygd inn i fjellet i 2400 meters dybde slik at stråling fra rommet ikke påvirker de vitenskapelige forsøkene.

Gotthard-Basistunnellen er med sine 57 kilometer den lengste tunnelen i verden. Tunnelen befinner seg på det dypeste 2300 meter under overflaten.
I motsetning til prestisjekampen om å bygge verdens høyeste bygning blir gruvene bare boret så dypt for å følge gullårene nedover så lenge det kan lønne seg.
Trykk og varme skaper problemer
På 4000 meters dybde har gruvearbeiderne om lag 12 000 tonn stein per kvadratmeter over hodet. Presset ovenfra er så stort at gruvegangene blir stabilisert fortløpende med stålarmert sprøytebetong.
Når en gruvegang ikke brukes lenger, fylles den med stein og betong slik at den ikke styrter sammen og setter i gang en dominoeffekt.
En annen utfordring er at steinen på 4000 meters dybde holder en temperatur på lag 70 grader. For å holde temperaturen levelig må man hele tiden pumpe en egen flytende isblanding ned i gruvegangene.