Hvor dyp er verdens dypeste hule?

Hvor ligger verdens dypeste hule, og har huleforskere klart å nå bunnen av den?

Den dypeste hulen vi kjenner til, er den 2212 meter dype Verëvkina, som ligger i Georgia. Hulen ble oppdaget allerede i 1968, da forskere fra Sovjetunionen kom 115 meter ned i den og innså at den hadde forgreninger som strakte seg enda dypere.

I 1983 utforsket en ny russisk ekspedisjon en av forgreningene, som brakte dem 440 meter ned under bakken.

Etter årtusenskiftet har flere ekspedisjoner fulgt etter, ikke bare i Verëvkina, men også i de andre dype hulene i området.

Jorden

Verdens dypeste huler ligger i fjellmassivet i det nordvestlige hjørnet av Georgia (gul ring), like ved Svartehavet.

© Shutterstock

Faktisk ligger de fire dypeste hulene i verden i Georgia. Den nest dypeste er Krubera-Voronja-hulen, som brakte huleforskerne 2199 meter under overflaten.

Denne hulen er til gjengjeld 5,5 kilometer lengre enn Verëvkina-hulen, noe som betyr at nedstigningen i gjennomsnitt er mindre bratt. Det gir store utfordringer for huleforskerne, som må bruke det samme utstyret som fjellklatrere for å komme seg ned i hulen, og ikke minst opp igjen.

Bunnen ble nådd i 2017

I 2017 nådde en russisk ekspedisjon ledet av Pavel Demidov bunnen av Verëvkina der hulen forgreiner seg videre i små, labyrintiske ganger. Det kan derfor ikke utelukkes at noen av dem fører til enda større dyp.

De dype hulene i Georgia er dannet av grunnvann som gjennom årtusener har skåret seg gjennom det kalkholdige fjellet.

Grotte

Gjennomstrømning av vann har gjennom årtusener skåret ut Verëvkina-hulen, som huleforskerne må bruke fjellklatrerutstyr for å forsere.

© Petr Lyubimov

Fra menneskeskapte borehull vet vi at grunnvann kan finnes på nesten sju kilometers dybde, og derfor er det mulig at det også kan finnes grotter som går så dypt.

LES OGSÅ: Verdens største innsjø