Dave Stamboulis/Getty Images

7 geologiske vidundere viser seg fram

Pyramider og templer blekner fullstendig når kloden skal vise seg fram og får tid og plass til å skape sjokoladefjell, kjempekrystaller og gigantiske fortausfliser.

Kalk danner hvite badekar

Kalk, syre og tid har dannet kritthvite badekar i Pamukkale i det sørvestlige Tyrkia. Her hopper det fram forsura vann fra klippene. Når CO2 fordamper fra vannet, størkner den lysende hvite kalken i badekarslignende formasjoner.

Shutterstock

Satellittbilde lurte forskere

Først trodde forskerne at «Afrikas øye», Guelb Er Richat, var skapt av et meteornedslag, men senere studier viste at det ikke var tilfellet. Geologene mener i dag at fenomenet er skapt av magmatrykk nedenfra, før jordskorpen har slått runde sprekker.

Worldsat Int/Science photo library

Lava bygger enorme trappeformasjoner

40 000 sekskantede steiner ble skapt ved Giant’s Causeway i Irland da lava strømmet ned i et elveleie, ble kjølt ned og størknet. I prosessen revnet basalten (en vulkansk bergart), slik at det oppsto hulrom mellom søylene.

De Agostini/Getty Images

Skarpe spisser beskytter uberørt natur

Et platå gjennomskåret av dype kløfter og med flere meter høye kniver av kalkstein pryder Tsingy de Bemaraha på Madagaskar. Området har oppstått av kollapsede underjordiske huler kombinert med monsunregn, som har skåret seg ned i kalksteinene ovenfra.

Chien Lee/Minden Pictures

Avsvidde bakker buler landskapet

Kjegleformede bakker reiser seg bratt fra et flatt og grønt landskap på øya Bohol i Filippinene. Bakkene er 30–120 meter høye og stammer fra et om lag 40 millioner år gammelt korallrev som er løftet opp, tørrlagt og erodert under tropiske værforhold.

Shutterstock

Vind slipte gulrød sandstein ut av klippen

Sandstein er tydelig lagdelt i farger i Antelope Canyon i delstaten Arizona i USA. For 185 millioner år siden blåste sanden rundt og skapte formasjonene. Graden av rød varierer med innholdet av hydrert hematitt, også kjent som rust.

Dave Stamboulis/Getty Images

Stabilt miljø skapte kjempekrystaller

Klodens største krystaller er metertykke og da lange som vogntog i hulen Cueva de los Cristals 300 meter under bakken i det nordlige Mexico. Krystallene er bygget opp av mineralet selenitt, en gjennomsiktig form for kalsiumsulfat – eller i dagligtale gips.

Javier Trueba/MSF/Science Photo library