Greg W. Rouse
promachocrinus fragarius

Tjuearmet havdyr funnet i nærheten av Antarktis

Forskere har utforsket havbunnen nær Antarktis og funnet en ny art med tjue armer og små klør i enden av tentaklene. Og den er oppkalt etter en frukt.

Hvis du har sett Ridley Scotts film Alien fra 1979, husker du kanskje de skumle ansiktsklemmene som hopper opp i ansiktet på romfarerne og fester seg der.

Forestill deg nå at skapningene har tjue armer og tentakler med bittesmå klør i enden og lever hundrevis av meter under havet nær Antarktis.

Det er det et team av australske og amerikanske forskere har funnet ut etter å ha studert flere arter som ble fanget under en rekke forskningsekspedisjoner mellom 2008 og 2017.

Den nyoppdagede arten har fått det offisielle navnet Promachocrinus fragarius, fra latin fragum, som betyr jordbær, men har uoffisielt fått den mer poetiske tittelen: antarktisk jordbærfjærstjerne.

Ser ut som et jordbær

Arten har fått navnet sitt fordi forskerne mener at den ligner et jordbær når de små tentakellignende trådene, også kjent som cirri, fjernes. Det oppdaget forskerne i forbindelse med en større studie.

«Vi har fjernet mange av sirklene slik at du kan se delene de er festet til, og det er det som ser ut som et jordbær», sier Greg Rouse, professor i marinbiologi ved University of California, San Diego, til Insider.

I enden av tentaklene sitter det små klør som dyret bruker til å holde seg fast i havbunnen.

Det nyoppdagede dyret tilhører klassen som kalles sjøliljer – også kjent som Crinoidea – som også omfatter sjøstjerner, kråkeboller og sjøpølser.

Promachocrinus fragarius pillet

Det er når de små tentaklene fjernes fra kroppen, at den antarktiske jordbærfjærstjernen ligner – ja, et jordbær.

© Greg W. Rouse

Forskerne har beskrevet den antarktiske jordbærfjærstjernen i en artikkel i tidsskriftet Invertebrate Systematics, og forklarer at det til nå bare har vært kjent én art av antarktisk fjærstjerne: Promachocrinus kerguelensis.

De tjue armene til det nye dyret veksler mellom ujevne og fjærlette lemmer, og noen av dem kan bli opptil åtte centimeter lange.

Artene kan variere i farge fra lilla til mørk rødlig.

Den antarktiske jordbærfjærstjernen finnes på dybder mellom 20 og 2000 meter under havoverflaten, og selve arten ble klassifisert etter studier av dyrets DNA, som gjorde det mulig å skille den fra andre Promachocrinus-arter.

I løpet av ekspedisjonene fant forskerne også tre andre nye arter som ligner på den antarktiske jordbærfjærstjernen, og som for tiden er under utredning.