Shutterstock
Kloge hunde

Tronskifte: Ny hunderase kan skryte av å være verdens smarteste

Stor studie av hunderasers intelligens viser at det er utskiftning på toppen – men også en velkjent gjenganger.

Takket være bakgrunnen som gjeterhund og rykte for å være arbeidsom og lærenem har tidligere studier i flere runder kåret border collien som verdens smarteste hund, noe vi selv har skrevet om nylig.

Men nå blåser det nye vinder over løpegården, viser en studie utført av forskere ved universitetet i Helsingfors.

Belgisk malinois

Den belgiske rasen malinois var hunden som samlet sett klarte de ulike testene best. Imidlertid scoret den lavt på den såkalte sylindertesten, der det gjelder å få tak i en hundekjeks som er plassert inne i en metallsylinder og senere en gjennomsiktig sylinder.

© Shutterstock

Med mer enn 1000 hunder fordelt på 13 raser har forskerne nemlig utført den mest omfattende studien av hunders intelligens til nå.

Tankevirksomhet og ordrer

Hundene ble testet i ti disipliner. Sju var av kognitiv karakter, mens tre handlet om å adlyde og utføre ordrer.

«De fleste raser har sine styrker og svakheter. For eksempel er labradorer flinke til å lese eierne sine og ta imot instrukser», sier Saara Junttila ved universitetet i Helsingfors til The Telegraph.

Den folkekjære hunderasen scoret imidlertid ikke høyt nok på skalaen til å snike seg inn blant de smarteste.

Nye hunder på podiet

Etter de ti testene ble det klart at tredjeplassen gikk til den tyske rasen hovawart, som er en mellomstor hund som har blitt brukt som vakthund og sporhund, mens andreplassen gikk til forhåndsfavoritten, border collie.

Malinois, som klarte seg best av alle, er en aktiv og kvikk belgisk gjeterhund som minner mye om den tyske schæferhunden.

Den klarte seg best når det gjaldt å følge instrukser og løse oppgaver i ulike miljøer. Rasen brukes ofte som vakthund, men også som sporhund i politiet.