Hvorfor blir strandsand så varm?

På en solskinnsdag kan strandsand bli så varm at jeg ikke kan gå på den. Hvorfor skjer det?

sandstrand varmt sand
© Shutterstock

Strandsand blir veldig varm fordi en stor del av energien fra solstrålene hoper seg opp i de øverste centimeterne av sanden.

Det skjer av flere årsaker. For det første er sand, sammenlignet med for eksempel jord, som regel ganske tørr. Mellomrommene mellom de enkelte sandkornene er relativt store, og derfor blir ikke vann holdt fast i overflaten som i tett jord.

Når våt jord blir truffet av solstråler, blir en del av energien i strålene tatt opp i vannet, som blir varmet opp og fordamper. Energien som varmer opp vannet, varmer altså ikke opp bakken, som derfor holder seg kjølig.

Men når solstrålene treffer knusktørr sand, går en mye større del av energien i strålene til å varme opp sandkornene.

Sandkorn blir varmet opp relativt raskt fordi de har en lav såkalt spesifikk varmekapasitet, som angir hvor mye energi 1 kilo av et materiale kan ta opp før temperaturen stiger med en grad.

Den spesifikke varmekapasiteten for sand er rundt 800, mens det for eksempel for vann er over 4000. Det vil si at sand blir varmet opp mye raskere, men det kjøles også tilsvarende raskt ned.

Samtidig leder ikke sand varme spesielt effektivt, så selv om de øvre lagene av sand er veldig varme, transporteres bare litt av varmen dypere ned.

Derfor kan overflaten bli glovarm mens sanden er kjølig lenger nede.