I begynnelsen av mai kunne flere medier beskrive hvordan en gruppe på tre spekkhoggere angrep og til slutt senket en båt i Gibraltarstredet utenfor kysten av Spania midt på natten.
Besetningen om bord fortalte senere hvordan to mindre spekkhoggere rystet roret bakfra mens én større spekkhogger dundret i siden av skipet med full kraft.
Og episoden er bare én av mange.
Siden mai 2020 er det, ifølge Atlantic Orca Working Group, blitt registrert opp mot 505 tilfeller med usedvanlig kontakt mellom spekkhoggere og båter i området. I ett av fem tilfeller ble fartøyene forhindret fra å seile videre, og tre av båtene sank.
Nå forteller blant annet vitenskapsmediet LiveScience om en ny episode der en gruppe spekkhoggere angivelig har endret sitt vanlige mønster.
I de aller fleste tilfeller mister drapshvalene nemlig interessen for båtene og svømmer vekk så snart de har ødelagt roret. Men under et nyere angrep, der en gruppe spekkhoggere ødela roret på enda en seilbåt, fortsatte hvalene jakten på båten helt til den var i havn takket være hjelp fra en slepebåt.
Den usedvanlige episoden er ett av 18 spekkhogger-angrep på båter utenfor sørkysten av Spania bare i mai i år, men det første tilfellet der hvalene fortsatte jakten etter at skipet var ødelagt.
Prøvde å jage dem vekk
I en førstehåndsberetning på bloggen sin og i et intervju med Daily Mail beskriver den engelske seileren April Boyes, som var om bord på båten, hvordan hun og de andre besetningsmedlemmene oppdaget spekkhoggerne rundt klokken 21.30 om kvelden 24. mai.
Deretter skrudde av de motoren og begynte å kaste tau og sand overbord i et forsøk på å avlede dyrenes oppmerksomhet.

Spekkhoggerens ikoniske svarte og hvite farger fungerer som kamuflasje som gjør det vanskelig for byttedyr å registrere fienden før det er for sent.
Fakta om spekkhoggeren
- Latinsk navn: Orcinus orca.
- Størrelse: Alt etter kjønn blir spekkhoggeren 6–8 meter lang og veier 3,5-6 tonn. Den største spekkhoggeren noen gang målte imidlertid nesten 10 meter og veide hele 10 tonn.
- Levealder: I naturen kan hanner bli opptil 60 år mens hunner kan bli opptil 90 år. Spekkhoggere i fangenskap blir ikke like gamle.
- Toppfart: Spekkhoggeren kan svømme med opptil 56 km/t.
- Leveområder: Mesteparten av verden – både kystnære områder og på dypt hav.
- Kjennetegn: Svart og hvit med en karakteristisk grå flekk bak ryggfinnen. Spekkhoggerens farger fungerer som kamuflasje. Den stort sett svarte ryggen gjør det for eksempel vanskelig for byttedyr å se den hvis de befinner seg ved overflaten og ser ned. Den stort sett hvite magen har samme effekt hvis byttedyr ser opp mot den lyse havoverflaten. Spekkhoggeren har den største ryggfinnen blant havdyrene. Hos hannene kan den måle opptil 180 centimeter. Finnen er noen ganger bøyd, og en teori er at det skyldes nedbrytning av kollagen på grunn av eksponering for varm luft. Den bøyde finnen ses ofte blant spekkhoggere i fangenskap, og disse spekkhoggerne er ofte eksponert for varm luft på grunn av show og stunt oppe på land.
Likevel tok det ikke lang tid før spekkhogger-gruppen begynte å slå mot båtens ror.
«Etter en time var roret helt ødelagt. Deretter begynte det å strømme inn vann i båten», skriver hun blant annet.
Derfor sendte besetningen også et nødanrop som gjorde at de ble trukket inn til havnen i Barbate i Cádiz, der spekkhoggerne fortsatte å følge etter båten.
Flere teorier
I en studie utgitt i tidsskriftet Marine Mammal Science i 2022 forsøkte forskere å kategorisere noen de nye kontaktene mellom spekkhoggere og skip.
En av oppdagelsene var at de fleste angrepene var på seilbåter eller katamaraner, og at den gjennomsnittlige lengden på fartøyene var tolv meter. Sammenligning kan en fullvoksen spekkhogger bli opp mot 9,5 meter lang.
Slik jakter spekkhoggeren
Spekkhoggeren jakter i flokk og bruker ulike jaktteknikker. Og jakten foregår ikke bare i vannet. Noen ganger lar spekkhoggeren seg strande med vilje for å få tak i en hvilende sel.

Forvandler fiskestim til ta-selv-bord
Ved å blåse bobler og plaske med halene i retning av fiskestimer tvinger spekkhoggerne fiskene til å samle seg i en kulehop. Når fiskene er malt inn i et hjørne, plukker spekkhoggerne fiskene ut av hopen.

Knuser selers redningsplanke
Når spekkhoggeren får øye på en sel på et isflak, går den til angrep på byttedyrets redningsplanke. Rovdyret knuser isflaket ved hjelp av snuten sin slik at selen til slutt faller i vannet.

Kaster seg selv inn på land
Selv ikke på land kan seler og sjøløver føle seg trygge for spekkhoggeren. Rovshvalen er kjent for å la seg strande for å sette tennene i sjøløver og seler som hviler seg ved kysten.
Forskerne vet fortsatt ikke sikkert hvorfor den usedvanlige oppførselen har begynt å spre seg blant spekkhoggerne.
Men én teori er at det har oppstått en ny «dille» blant spekkhoggerne – noe som er vanlig blant undergrupper av delfinfamilien.
En annen teori er at angrepene kan være resultatet av en traumatisk opplevelse mellom én spekkhogger og en båt, og at resten av gruppen nå imiterer oppførselen fra en hval i området.
Ingen mennesker er skadet under de usedvanlige møtene.