Gjestene på en strand ved en liten fiskerhavn om lag 160 kilometer sørøst for Cape Town ble nylig møtt av et dystert syn.
Minst 19 døde haier av arten Notorynchus cepedianus var skylt opp på land med tydelige bittmerker på brystfinnene og merkverdige skader andre steder på kroppen. Det skriver vitenskapsmediet Live Science.
Havkirkegården tiltrakk oppmerksomhet fra både medier og forskere i området som også hadde en teori om hvem som sto bak blodbadet. En av dem var Alison Kock, som er havbiolog ved South African National Parks.
I en Twitter-melding viser hun bilder av en av de døde haiene og peker også ut de antatte gjerningsmennene: en beryktet spekkogger-duo i området som har blitt døpt Port og Starboard.
De samme to spekkhoggerne blir også nevnt i et oppslag fra Marine Dynamics, som skriver at duoen ble oppdaget av et team av forskere om bord på en av organisasjonens båter like før funnet av de døde haiene.
Her kunne de angivelig se hvordan spekkhoggerne flere ganger dukket opp i de samme området i to timer for å forsvinne igjen.
Angriper med kirurgisk presisjon
Alison Towner er hai-biolog ved The Dyer Island Conservation Trust og har i mange år ledet studiene av spekkhogger-angrepene på områdets haier. Hun var også med på å undersøke de strandede haikadavrene, og her gjenkjente hun skadene.
«De døde haiene er revet opp ved bekkenet, de har rivmerker etter spekkhoggertenner på brystfinnene, og leveren mangler», forklarer hun til nyhetsbyrået AFP.
I mars 2019 klarte for første gang forskere å filme hvordan det ser ut når opp mot 50 spekkhoggere går sammen om å nedlegge verdens største dyr, blåhvalen. Du kan se videoen her:
Det er nemlig slett ikke første gang at de to rovdyrene herjer i området. I 2017 nedla paret for eksempel hele åtte ulike hvithaier. Sju av de store haiene manglet leveren, som var fjernet med samme kirurgiske presisjon.
I 2022 utga forskere en studie som avslørte at de to spekkhoggernes patruljering i området fikk de store haiene til å emigrere vekk fra området.
Slik jakter spekkhoggeren
Spekkhoggeren jakter i flokk og bruker ulike jaktteknikker. Og jakten foregår ikke bare på vann. Noen ganger lar spekkhoggeren seg strande med vilje for å få tak i en hvilende sel.

Forvandler fiskestim til buffé
Ved å blåse bobler og plaske med halene i retning av fiskestimer tvinger spekkhoggerne fiskene til å samle seg i en kule. Når fiskene er samlet, plukker spekkhoggerne fiskene ut av hopen.

Knuser selers redningsplanke
Når spekkhoggeren får øye på en sel på et isflak, går den til angrep på redningsplanken. Rovdyret knuser isflaket ved hjelp av snuten sin slik at selen til slutt havner i vannet.

Kaster seg selv inn på land
Selv ikke på land kan seler og sjøløver føle seg sikre for spekkhoggeren. Hvalen er kjent for å la seg strande for å sette tennene i sjøløver og seler som hviler seg ved kysten.
Selv om det kan virke underlig, er det slett ikke tilfeldig at de store dyrene bare går etter haienes lever og etterlater restene til å råtne, forklarer forskerne.
For det første er leveren hos haier kjempestor og utgjør mer enn fem prosent av kroppens samlede vekt. For det andre er organet spekket med vitaminer og næringsrik olje.
Dessuten er leveren lett å få tak i for de sultne tannhvalene.
I motsetning til andre fisker har ikke haier, og andre bruskfisker som for eksempel rokker, noen svømmeblære fullt av luft til å regulere oppdriften i vannet. I stedet har de sin enorme lever, som er full av olje.
Olje har en tetthet som er lettere enn vann, og derfor flyter den opp til overflaten når en hai blir drept, i stedet for å falle mot bunnen som de andre organene.
Det gjør den til et lettere måltid for spekkhoggerne.