Søren er en av Europas beste matematikere, og nå skal han løse gåten om et mystisk kvantefenomen: «Kaffemaskinen blir et sentralt verktøy»
De neste fem årene skal toppmatematikeren Søren Fournais ta for seg en gåtefull kvantetilstand som allerede ble forutsagt av Einstein og Bose på 1920-tallet og fortsatt gir forskere over hele verden hodebry.

Søren Fournais interesse for de kvantemekaniske ligningene begynte allerede på videregående, da han oppdaget at kvantemekanikken er kilde til det han kaller fantastiske problemer: «Det er veldig mange ting å jobbe med – det ligger i spenningsfeltet mellom matematikken, som er spennende å nerde med og abstrakt nok, og fysikken, som er relativt nær virkeligheten», sier han.
«Forestill deg en spektakulær OL-åpningsseremoni der en enorm menneskemengde plutselig samler seg som én organisme og utfører de samme bevegelsene helt synkront. Det skjer også i atomenes verden i noen helt bestemte og merkverdige tilfeller.»
«Her er det snakk om en million atomer som kommer i nøyaktig samme kvantetilstand og på den måten oppfører seg helt synkront», sier matematikkprofessor Søren Fournais ved Københavns Universitet.
Den danske toppmatematikeren forsøker å gi et virkelighetsnært bilde av et ekstremt komplisert og gåtefullt kvantefenomen som kan oppstå når det lykkes å kjøle ned atomer til temperaturer nær det absolutte nullpunktet.
Her blir atomene en slags kollektiv kvantebølge, en atomsky som oppfører seg som én sammenhengende organisme der stoffet verken er fast, flytende, gass eller plasma – men sin egen aggregattilstand.