Shutterstock
Dreng slår smut

Slik ser den perfekte smuttsteinen ut

Studie viser at du ikke bør gå etter de flate steinene hvis du er på jakt etter de mest spektakulære hoppene.

Vil du imponere omgivelsene med steiner som spretter, viser en ny studie at du ikke nødvendigvis bør gå etter en tynn, flat stein.

Takket være en avansert matematisk modell har forskere nemlig funnet ut at tyngre, ujevne steiner har en tendens til å hoppe mer på vannet enn de helt flate.

De beveger seg høyere opp i luften når først de er sendt av sted.

«Prøv med en potetformet stein. Resultatet blir ofte ganske morsomt når tyngre steiner tas i bruk», sier Ryan Palmer, som er matematiker ved universitetet i Bristol i Storbritannia.

Formen er helt avgjørende

Sammen med professor Frank Smith ved University College London har Ryan Palmer regnet seg fram til at det er en sammenheng mellom vekt, krumming og evne til å sprette på vannet.

Er det nok krumming på steinen, vil den bli slynget ut av vannet i stedet for å synke til bunns.

Årsaken er at formen hele tiden treffer vannet i ulike stillinger, noe som skaper et trykk som sender steinen ut av vannet.

«Tyngre steiner har det med å bli slynget høyt opp i luften en gang, mens lettere steiner som oftest hopper flere ganger», sier Palmer.

«Det er gøy når det lykkes.»

Studien kan ifølge The Guardian gi forskere mer kunnskap om hvordan det samler seg is på flyvinger, samt hvilke krefter som er i sving når fly lander på vann.