David Grimaldi

Rav kan fortelle om fortiden

Når harpiks ligger under trykk i millioner av år, blir det til rav. Materialets ildrøde skjær har gjort det kostbart helt siden forhistorisk tid, og en gang imellom inneholder ravet til og med noen av de manglende brikkene i evolusjonens puslespill.

I nordisk mytologi heter det at fruktbarhetsgudinnen Frøya gråt utallige tårer da hun mistet mannen sin, Od. De tårene som traff bakken, ble til gull. De som landet i havet, ble til rav.

Det flammende røde materialet har siden forhistorisk tid vært kostbart og brukt som både betaling og til å lage smykker av. De eldste funnene stammer fra solutréenkulturen, som fantes langs Middelhavet for omkring tjue tusen år siden.

Materialet selv er imidlertid mye eldre. Fra harpiks størkner, til ravklumpen skyller opp på stranden, kan det nemlig gjerne gå flere millioner år.

Hva er rav?

Rav består av størknet harpiks, som igjen består av en rekke karbonforbindelser – en slags naturlig terpentin – som trær og planter danner i bestemte vevstyper nær overflaten.

Harpiks fungerer som en slags naturlig bandasje for trær hvis de for eksempel får et sår eller blir angrepet av sopp. Harpiksen dekker såret og beskytter det mot oksygen slik at det ikke utvikler seg til å bli en større trussel mot organismen.

Når harpiks drypper fra treet og lander et sted i skogbunnen, får det sjelden lov til å ligge der. Nedbør og endringer i landskapet frakter vanligvis harpiksen til havs, der den må ligge uforstyrret og under høyt trykk i minst tretti millioner år for å bli til rav. Etter hvert som årene går, synker oljeinnholdet i stoffet, og det størkner og blir hardt.

Selv om rav er fast og vanskelig å løse opp i vann, kan alkohol få de fleste typer rav til å gå i oppløsning.

Stein med blått rav på kremfarget bakgrunn

Blått rav fra Den dominikanske republikk. Det sjeldne ravet blir som regel funnet der skogbranner for millioner av år siden antagelig har gitt den blå fargen på grunn av hydrokarbonet anterasen.

© Public Domain

Det eldste ravet som er funnet, er omkring 320 millioner år gammelt og stammer fra en utdødd planteart.

Rav kan variere mye i utseende. Ulike stoffer samt lys-, oksygen- og trykkforhold kan påvirke harpiksen og gi ravet ulik hardhet, gjennomsiktighet og farge. Helt fra dypblått til en nærmest gjennomsiktig gul farge.

Hva kan man bruke rav til?

Mennesker har brukt rav til å lage smykker av helt siden forhistorisk tid, og særlig halskjeder og armbånd er fortsatt populære på grunn av ravets flammende gule og rødlige farger.

Rav blir også brukt til munnstykker på blant annet piper.

Rav er en populær smykkestein

Rav er en populær smykkestein og finnes i både røde, brune og guloransje nyanser.

© Shutterstock

Siden antikken har rav også blitt brukt i medisin og i helbredende ritualer. I tradisjonell kinesisk medisin ble rav brukt til å berolige sinnet. I en studie fra 2019 fant kinesiske forskere ut at de gamle helbrederne kanskje var inne på noe.

I visse deler av antikkens Kina var det også tradisjon for å brenne rav under store fester. Ravet avgir nemlig en egen duft som ettertiden har forsøkt å kopiere til bruk i parfyme. Lenge ble ambra – tarmstein fra spermhvalen – brukt som et billigere alternativ. I dag produseres de fleste ravdufter syntetisk.

Hva kan rav fortelle oss om fortiden?

Rav kan inneholde spor fra en fjern fortid som vi ellers ikke ville ha fått innsikt i. Særlig alle ravklumpene med dyr eller plantedeler inni har gitt forskerne uvurderlige ekstra brikker til evolusjonens store puslespill.

Rav kan både røntgen- og CT-skannes. Det betyr at forskere kan lage 3D-modeller med dataprogrammer og til og med 3D-printe fossilene slik at de kan studeres nærmere. Den teknologien har blant annet kastet lys over skjelettet til en gekko som viste seg å være en missing link i evolusjonstreet.

Ravklumper som har kapslet inn insekter og plantedeler, kan også gi oss mer kunnskap om når et dyr eller en plante levde et bestemt sted på jorden. For eksempel finnes det ravklumper med rester fra en tidlig slektning av stryknintreet som viser at den nå utdødde plantegruppen asterider – som også omfatter lyng og hortensia – fantes i Amerika for tjue til førti millioner år siden.

Særlig insekter i rav kan også gi et innblikk i hvordan forfedrene til vår tids smådyr levde. Det har blant annet vært eksempler på at to knott har blitt fanget i harpiks mens de var i gang med å pare seg.

Den oppdagelsen har vist forskerne at insektene for millioner av år siden hadde en annen sex-teknikk enn i dag. Den gangen lå de oppå hverandre, mens de i dag parer seg ende mot ende.

Hvordan kan man finne rav?

Det er best å lete etter rav om høsten og vinteren. Da er det nemlig mer uværsbølger som kan skylle harpiksen opp på stranden.

Ravet ligger vanligvis mellom tang, skjell, greiner og andre ting som skylles opp et lite stykke fra vannet. Det er veldig sjeldent å finne rav blant steinene rett i vannkanten. Men hvis det er rav å finne her, kan det være klumper på opp til flere kilo.

Når du leter etter rav, bør du ikke lete etter noe som ligner det flammende rødgule materialet fra et halskjede eller et armbånd. Det er først når det har blitt behandlet og polert, at det ser sånn ut. Før ravet blir polert, er fargen vanligvis mer dempet, og det ser mer ut som stein.

Hvis du er i tvil om du har funnet rav, er vekten en god rettesnor. Rav har en tetthet på bare 1,01, altså bare litt mer enn vann. Rav er derfor mye lettere enn stein på samme størrelse.

Et annet godt tips til ravjakten er en såkalt ravlykt. Ravlykten sender ut UV-lys som får de fluorescerende mikroorganismene inne i ravet til å lyse opp. Rav er som regel det eneste i strandkanten som vil lyse opp under UV-lys slik at en ravlykt kan gjøre jakten mye lettere.

Ta med en glass- eller metallbeholder til å oppbevare ravfunnene i. Hvis du er uheldig, kan du nemlig forveksle rav med fosfor, som også danner ravlignende klumper.

Fosfor er imidlertid giftig og kan i noen tilfeller selvantenne og gi stygge brannsår hvis det kommer i kontakt med huden. Derfor bør du aldri bite i klumpene du finner.

På samme måte som rav lyser fosfor også opp under ravlyktens UV-skjær, men fosfor veier – akkurat som stein – mer enn rav, selv om vektforskjellen ikke er like tydelig.

Hva er rav verdt?

Takket være det vakre utseendet og bruken i medisin, ritualer og kunsthåndverk har rav alltid vært kostbart. Noen kaller det faktisk «Nordens gull» eller «havets gull». Det er kanskje en overdrivelse i dag.

En ravklump på størrelse med småstein er nemlig bare verdt omkring fem til ti kroner. Hvis du kommer hjem med en ravklump på hundre gram, vil prisen ligge omkring to tusen kroner. Jo større klump, jo høyere pris per gram.

I tillegg til størrelsen spiller kvalitet, farge, eventuelle sprekker og gjennomsiktighet også en rolle for prisen, og funnet er verdt mye mer hvis det er planter, insekter eller andre smådyr i.

På grunn av alle disse parametrene er det vanskelig å oppgi en generell kilopris for rav. Den beste måten å få vurdert en ravklump på er å gå til en gullsmed eller en annen ekspert.