Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Råstoffer

Synker ikke grunnen sammen når vi pumper opp oljen?

All den oljen vi pumper opp, må da etterlate seg noen enorme hulrom i berggrunnen. Er det ikke en risiko for at grunnen skal synke sammen?

Olje og gass ligger i mikroskopiske hulrom i mer eller mindre porøse bergarter. Disse hydrokarbonene, som de også kalles, finnes i varierende dybde i berggrunnen, ofte på 2000–4000 meters dyp. Hulrommene kan samlet sett utgjøre over 30 prosent av bergartens volum. På grunn av lagene av bergarter ovenfor har oljen et forholdsvis stort trykk i hulrommene. Når oljeproduksjonen blir satt i gang og oljen pumpes opp, faller trykket i hulrommene i det oljeførende laget, som så blir presset sammen av lagene over. Det gjør faktisk at jordoverflaten eller havbunnen synker ned. Til en viss grad er det imidlertid mulig å kompensere for denne effekten ved å pumpe saltvann tilbake i borehullene. Nedsynkingen er blant annet konstatert i Nordsjøen. I 1987 – 16 år etter at oljeproduksjonen på Ekofisk-feltet begynte – måtte boreplattformene heves seks meter for å unngå å bli overskylt av havet. I 1994 hadde nedsynkingen økt med seks meter, og det måtte konstrueres nye plattformer.

Les også:

Sort olje
Råstoffer

Hvordan dannes olje?

3 minutter
Deepwater Horizon in flames
Råstoffer

Miljøkatastrofe: Oljen fosset ut

3 minutter
Råstoffer

Ingeniørene advarer: Vi går tom for sand

13 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul