Eijiro Miyako / Japan Advanced Institute of Science and Technology

Såpebobler bestøver blomster

Verdens insekter er truet, men nå har japanske forskere bygget en drone som kan bestøve frukttrær og blomster for oss – med såpebobler.

Mens ville insekter dør ut flere steder i verden, leter bønder etter nye måter å bestøve avlingene sine på. Mange steder bestøver man hver eneste blomst får hånd, mens andre gårder bruker store pollensprøytende vogner eller erstatningsinsekter.

Men i framtiden kan såpebobler kanskje gjøre arbeidet for dem.

En gruppe japanske forskere har nemlig funnet opp en ny type drone som kan bestøve frukttrær ved å blåse såpebobler med pollen over dem.

Metoden skal være like effektiv som alternativene – med unntak av bier, som fortsatt er klodens suverent mest effektive bestøvere.

Med en fart på 2 m/s og en høyde over blomstene på 2 meter, kunne de japanske forskernes drone bestøve 90 prosent av testplantene sine med såpebobler.

© Eijiro Miyako / Japan Advanced Institute of Science and Technology

Fikk ideen fra sin 3 år gamle sønn

Ideen om å bruke droner til bestøvning er ikke ny.

En av forskerne som står bak dronen – Eijiro Miyako, som er kjemiker ved Japan Advanced Institute of Science and Technology – bygget allerede i 2017 en drone utstyrt med klistrede hestehår på undersiden. Når dronen fløy fra blomst til blomst skulle hestehårene frakte pollen på samme måte som en bie. Men metoden viste seg å være for hardhendt for blomstene.

Miyako kom på den nye såpebobleløsningen da han lekte med sin 3 år gamle sønn i en park. Såpeboblene landet på sønnens hode, og det gikk det opp for Miyako at de kunne fungere som perfekte pollenfartøyer.

Såpeboblemaskinen under dronen produserte spesielt tykke såpebobler som ikke sprakk før de landet på plantenes støvfanger.

© Eijiro Miyako / Japan Advanced Institute of Science and Technology

Miyako og kollegene hans testet en rekke vaskemidler for å finne et som gjorde minst mulig skade på bestøvningsprosessen, der pollenfrøene spirer på blomstenes støvfangere før de sender sædceller ned til plantenes frøanlegg.

Etter laboratorieeksperimenter flyttet forskerne ut prosessen i en frukthage, der de fikk tre pæretrær bestøvet med boblene.

16 dager senere kunne teamet vise fram ansatser til frukt av samme kvalitet som hvis blomstene hadde blitt bestøvet for hånd. Deretter installerte de bobleviften på en drone som fløy i et forprogrammert mønster over pæretrærne, og etter justeringer av høyde og hastighet kunne Miyako bestøve 90 prosent av fruktplantasjens blomster.

Det viste seg dessuten at det krevdes små mengder pollen med såpeboblemetoden. Mens en fjærbørste krever 1800 milligram pollen per blomst, trenger boblene bare 0,06 milligram, sannsynligvis fordi mindre pollen går til spille i overføringen. Det kan spare bønder stor mengder pollen og dermed også være en økonomisk fordel.