Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Planter skal vaksineres mot virus

Tyske forskere har funnet opp en metode som kan vaksinere planter og derved styrke deres naturlige forsvar. I et forsøk med tobakksplanter kunne 90 prosent av de vaksinerte plantene bekjempe viruset.

Shutterstock

Planter blir, akkurat som dyr og mennesker, ofte angrepet av virus, og det kan gå hardt utover det utbyttet bøndene kan høste.

Nå har en forskergruppe fra universitetet MLU i Tyskland funnet opp en metode som kan vaksinere plantene, slik at det naturlige forsvaret de har mot virus, forsterkes.

Plantenes eget forsvar består av enzymer som virker som små sakser, som klipper virusets såkalte RNA- molekyler i mindre biter.

De små bitene av RNA kobles deretter sammen med spesielle proteiner som bruker dem til å identifisere det viruset som angriper, slik at planten kan forsterke motangrepet.

VAKSINE er en metode til å styrke immunforsvaret, slik at det blir flinkere til å identifisere og nedkjempe en bestemt mikrobe.

Tobakksplanter gir lovende resultater

Dessverre er ikke denne strategien alltid effektiv, fordi det slett ikke er alle bitene av RNA som virker like godt. Faktisk er det bare en håndfull blant flere tusen som gir den optimale effekten.

I laboratoriet etterlignet forskerne et virusangrep på planteceller og fant fram til de RNA-bitene som fungerte best. Deretter brukte de dem til å vaksinere tobakksplanter ved å sprøyte dem på bladene.

Da plantene senere ble utsatt for et angrep av det samme viruset, kunne 90 prosent av dem nedkjempe fienden.

En ny metode gjør det mulig å produsere målrettede vaksiner mot plantevirus. Vaksinene sprøytes på plantenes blader, slik at blir de tatt opp.

© Markus Scholz/MLU

Det nye resultatet er særlig lovende fordi metoden gir muligheter for raskt å produsere målrettede vaksiner mot ulike virus og tilpasse vaksinene når virusene muterer.

I dag kan planter gjøres immune overfor bestemte virus ved hjelp av genmodifikasjon, men den metoden mister effekten når virusene muterer.

Les også:

Planter

Forskere avslører planters nervesystem

9 minutter
Plants pain 15/2014
Planter

Kan planter føle smerte?

0 minutter
Planter

Kjøttetende plante har overraskende diett

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul