Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kjøttetende planter dreper konkurrenter

Kjøttetende planter lever som regel av insekter og edderkopper og bare i sjeldne tilfeller av større dyr. Men nå har forskere oppdaget en kjøttetende plante som har fått ny livrett som ledd i en snedig overlevelsesstrategi.

Shutterstock

Av verdens om lag 400 000 plantearter er det under tusen som lever av dyr. Byttet er som regel insekter og edderkopper, som de kjøttetende plantene fordøyer ved hjelp av enzymer.

Den spesielle evnen gir plantene et tilskudd av næringsstoffer og gjør dem i stand til å leve i næringsfattig jord, i for eksempel myr- og sumpområder.

Noen ganger kan større dyr, som mus, frosker eller fugleunger, havne i plantenes feller, men biologene har hittil ansett det for å være unntakstilfeller.

Når den kjøttetende kannebæreren fanger en salamander, får planten et livsviktig kosttilskudd. Og den blir kvitt en konkurrent.

© Patrick D. Moldowan

Plante fanger virveldyr i dødsfelle

Nå har kanadiske forskere oppdaget at det kan være mer enn det. I sumpene i naturparken Algonquin i provinsen Ontario vokser en såkalt kannebærer som har stor suksess med å fange virveldyr.

Som navnet antyder, har planten et spesielt blad formet som en kanne, som er fylt av en blanding av regnvann og de enzymene planten skiller ut. Innsiden av kannebladet er helt glatt, og det gjør det nesten umulig å komme opp igjen for et bytte som har gått i fella.

Forskerne undersøkte alle kannebærere i en myr i naturparken og ble overrasket over å finne levninger av salamandere i hele 20 prosent av dem.

To fluer i ett smekk

I mange av plantene var det faktisk spor etter flere salamandere, som regel på størrelse med en menneskefinger.

Biologene mener at de store byttedyrene særlig gir kannebærerne et viktig tilskudd av nitrogen, som det er lite av i jordsmonnet i myra.

Dessuten tyder oppdagelsen på at det kan være enda mer å vinne for plantene. Salamandere lever av insekter som kannebærerne ellers kunne få glede av.

Ved å fange salamanderne får plantene dermed ikke bare et solid måltid: De blir også kvitt en konkurrent.

Les også:

Klimaendringer

Forskere justerer prognosen: Senker de verste temperaturstigningene

2 minutter
Planter

Planter skal vaksineres mot virus

2 minutter
Planter

Forskere avslører planters nervesystem

9 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul