Hvorfor folder blomster seg sammen?

Det skjer ingen fordampning om natten, men likevel folder blomster seg sammen. Hva er grunnen til det?

Tulips

De fleste blomstene lukker seg om natten, og det gjelder spesielt de som bestøves av insekter som er aktive når det er dag. I løpet av natten er det altså ingen mulighet til ytterligere insektvisitter, så disse plantene setter i stedet alt inn på å verne det dyrebare pollenet mot farer og tilintetgjørelse i form av blant annet dugg, skadedyr og mikroorganismer.

Crocus

Når det legger seg dugg, kan pollenet i en åpen blomst bli vått, og dermed kan det ikke lenger feste seg som et fint støvlag på insektene som kommer neste morgen for å sanke mer blomsternektar.

Visste du at naturen vår inneholder mange ulike giftige planter? Finn ut hvilke planter du skal passe på her i oversikten vår over giftige planter.

Ved å holde kronbladene lukket så lenge det likevel ikke er noen mulighet til å bli bestøvet, kan blomsten dessuten økonomisere med de flyktige duftstoffene og bedrive fornuftig ressursforvaltning.

Rød Arve

Blomster åpner og lukker seg ved at cellene innvendig og utvendig på kronbladene strekker seg i forskjellig grad som en reaksjon på lys, varme eller fuktighet. Hvis cellene på innsiden av kronbladene på en blomst er mer kuldeutsatt enn de på utsiden, vil de strekke seg mindre når det blir kjøligere mot kvelden, noe som får yttersiden til å strekke seg inn mot midten av blomsten og lukke den.