Shutterstock

Hvor mye drikker et tre?

Jeg har en gang hørt at et stort tre suger til seg flere hundre liter vann per dag. Er det riktig, og hvilke trær drikker mest?

På våre breddegrader kan en stor bjerk som vokser i fuktig jord, suge til seg 500 liter vann per dag. Men bjerker er likevel nesten tørrlagte i forhold til planterikets virkelige drukkenbolter. Tittelen som verdens tørsteste tre holdes av det enorme Euperua purpurea som vokser i regnskogene i Sør-Amerika. Euperua har et daglig vannforbruk på 1180 liter og kan hver time trekke til seg over 200 liter vann fra skogbunnen når solen skinner og treet får fart på fotosyntesen. På annenplass følger en annen gigant, det australske fjelleukalyptustreet. Et voksent tre kan lett forsyne seg med opptil 1000 liter vann per dag.

På tross av det enorme vanninntaket er det tørt i toppen av de høye trærne. Toppene tørkes ut av sol og vind, og dessuten har trærne problemer med å pumpe vannet høyere enn 100 meter opp. Trærne bruker hovedsakelig vannet til å frakte mineraler ut til bladverket. I skalaens motsatte ende finner vi trær som er ekstremt nøysomme. Eksempelvis kan en vintereik i perioder med vannmangel klare seg med bare 10 liter vann per dag.