Shutterstock

Hvorfor er jordbær røde?

Jordbær gjennomgår en fargerik forvandling når sommeren kommer. Men hvor kommer egentlig den røde fargen fra?

Den røde fargen i jordbær skyldes en gruppe av stoffer som kalles antocyaniner. De er plantefargestoffer, akkurat som karoten, som farger gulrøtter oransje, og klorofyll, som farger blader grønne.

Mens jordbærene er umodne, sørger klorofyll i bærets celler for å gi dem en blek, grønn farge. Når bærene begynner å modne, starter en rekke ulike prosesser i cellene.

Sukker gir smak og farge

Noen enzymer begynner å bryte ned klorofyll mens andre enzymer begynner å gjøre om stivelse til sukker.

Sukker har to viktige funksjoner. Dels gjør det jordbærene søte og dermed mer attraktive å spise for de dyrene som skal spre frøene til planten, dels inngår sukkeret i kjemiske reaksjoner som gjør om en gruppe fargeløse stoffer som kalles antocyanidiner til de fargerike antocyaninene.

Dermed begynner bæret å skifte farge til den karakteristiske røde.

Jordbær er faktisk ikke bær, men en blomsterbunn med små nøtter.

Et jordbær er faktisk ikke et ekte bær, men en blomsterbunn med små nøtter. Men akkurat som hos ekte bær og andre frukter er molekylet etylen med på å sette fart på modningsprosessen.

I flere frukter, blant annet bananer og epler, sørger etylen også for at modningsprosessen fortsetter etter at frukten er plukket. Frukt i et fruktfat kan faktisk frigjøre etylen til hverandre og få naboene til å modne raskere.

Fruktprodusenter bruker av samme grunn etylen i luften til å få fruktene til å modne raskere.