Når jordbær modner, blir det grønne fargestoffet klorofyll erstattet med røde fargestoffer, antocyaniner.

© Shutterstock

Hvor kommer fargen til jordbær fra?

Jordbærets røde farge kommer fra plantefargestoffer som gjør bæret attraktivt for dyr og mennesker som skal spre frøene i det.

Den røde fargen i jordbær skyldes en gruppe stoffer som heter antocyaniner.

De er plantefargestoffer, akkurat som karoten, som farger gulrøtter oransje, og klorofyll, som farger blader grønne.

Mens jordbærene er umodne, sørger klorofyll i cellene for å gi bærene en blek grønn farge. Når bærene etter hvert begynner å modnes, går en rekke ulike prosesser i gang i bærenes celler.

Jordbærets farge og smak gjør det attraktivt

Noen enzymer begynner å bryte ned klorofyll, mens andre enzymer går i gang med å konvertere stivelse til sukker. Sukker har to viktige funksjoner.

Dels gjør det jordbærene søte og dermed mer attraktive å spise for de dyrene som skal spre frøene.

Dels inngår sukkeret i kjemiske reaksjoner som konverterer en gruppe fargeløse stoffer, antocyanidiner, til de fargerike antocyaninene. Dermed begynner bæret å skifte til den karakteristiske rødfargen.