Shutterstock

Hva er kastanjer?

Det er massevis av dem på skogbunnen, de smaker godt og kan brukes til å lage morsomme dyr. Men hva er egentlig kastanjer?

Kastanjer er nøtter fra treet edelkastanje, Castanea sativa. De er altså frø og kan spire til nye kastanjetrær hvis de legges i jorden og holdes fuktige.

De kastanjene vi spiser, er imidlertid bare den innerste delen av frukten. Når kastanjene sitter på treet, har de et ytre skall som er dekket med utallige små pigger.

Kastanjene vi spiser, er bare det innerste av frukten. I tillegg til selve nøttene består fruktene av et piggete skall.

© Shutterstock

Edelkastanjen forveksles noen ganger med hestekastanje, som smaker vondt og er mildt giftig. Til gjengjeld brukes den flittig til å lage kastanjedyr av. Hestekastanjene er helt runde, mens de ekte kastanjene har en liten spiss.

Gir deg vitaminer og tarmgass

Ernæringsmessig avviker de spiselige kastanjene fra andre nøtter ved at de ikke inneholder så mye fett og proteiner. Men innholdet av karbohydrater og kostfiber er høyt.

Kastanjer er dessuten en god kilde til vitaminene B1, B6 og B9, og de er uvanlig rike på C-vitamin. I tillegg inneholder nøttene flere andre viktige mikronæringsstoffer som mangan, kobber og kalium.

Karbohydratene i kastanjer er først og fremst stivelse, men de inneholder også ulike sukkerarter, blant annet sukrose, glukose, fruktose, stakyose og raffinose.

De to siste sukkerartene hører til gruppen av ufordøyelige oligosakkarider. Når de kommer ned i tarmsystemet, brytes de ned av bakterier og danner blant annet gassene CO2 og H2. Med andre ord får kastanjer deg til å fise.