Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Her er verdens 10 høyeste trær

Både mammuttre, sitkagran og redwood er over 80 meter høye. Men hvilket tre er verdens største? Se de 10 høyeste trærne her.

Shutterstock

Det er ikke enkelt å måle høyden på et virkelig stort tre, og mange tidligere målinger er sterkt overdrevne. Men takket være nye måleteknikker med lasere er de fleste forskerne nå enige om hva verdens 10 høyeste trær er.

10. Praktmeranti (Shorea superba)

Den høyeste praktmerantien vokser i Tawau Hills nasjonalpark på den indonesiske øya Borneo.

Det ble målt siste gang i 2006 og hadde da en høyde på 84,4 meter.

9. Mørkerød meranti (Shorea argentifolia)

Mørkerød meranti har fått navnet på grunn av den røde barken. Den høyeste mørkerøde merantien tre vokser i Tawau Hills nasjonalpark på den indonesiske øya Borneo.

Det ble målt siste gang i 2003, da det var 84,9 meter høyt.

8. Tualang (Koompassia excelsa)

Tualang vokser både i Sør-Thailand, Sumatra, Borneo og Malaysia, men det høyeste tualang-treet vokser i Malaysia. Det ble målt i 2005 av malaysiske myndigheter. Den gang målte det 85,8 meter. Tualangtræer skiller seg fra andre trær med sin hvitaktige bark.

Tualang-trær vokser i ulike asiatiske land

Tualang-treet skiller seg fra andre trær med den hvite barken

7. Alpin eukalyptus (Eucalyptus delegatensis)

Den høyeste fjelleukalyptusen vokser på den australske øya Tasmania. Da den ble målt i 2008, var resultatet 87,9 meter.

Ungdomsbladene på disse trærne utvikler seg fra å være røde til matgrønne, seilformede blader. Voksenbladene er grågrønne, store og formet med en spiss ende.

6. Gul meranti (Shorea faguetina)

Det høyeste gule meranti-treet vokser i Maliau Basin verneområdet, kjent som Sabah's Lost World, i Malaysia.

Det ble oppdaget av professor David Coomes og kollegene hans fra Universitetet i Cambridge i 2016, og de målte det til å være 89,5 meter høyt. Treet er altså nesten like høyt som Big Ben i London.

5. Mammuttre (Sequoiadendron giganteum)

Mammuttrær er dekket av eviggrønne, skjellignende nåler og får en kjegleformet topp hvis de ikke vokser i nærheten av andre trær. Mammuttrærne blir ofte nevnt som verdens største trær på grunn av sin høyde og omkrets.

Det høyeste mammuttreet finnes i King's Canyon nasjonalpark i California. Det ble i 2007 målt til å være 94,9 meter høyt.

Mammuttrær er noen av verdens største trær.

Mammuttrær kan blir over 3000 år gamle.

4. Sitkagran (Picea sitchensis)

Sitkagran er et kjegleformet, grønt bartre med flate og skarpe nåler. Sitkagran stammer fra vestkysten av Nord-Amerika og er oppkalt etter Sitka i Alaska.

Den høyeste kjente sitkagranen vokser i Prairie Creek Redwoods State Park i California. Det ble i 2007 målt til å være 96,7 meter.

3. Douglasgran (Pseudotsuga menziesii)

Douglasgran er et bartre med lange og spisse nåler. Douglasgran stammer fra Nord-Amerika, og det høyeste kjente eksemplaret vokser ved Brummit Creek i Oregon.

Det har ikke blitt målt siden 1998, men den gangen målte det 99,4 meter. Det er derfor mulig at det har vokst siden den gang og burde være på en andreplass over verdens høyeste trær.

2. Fjelleukalyptus (Eucalyptus regnans)

Fjelleukalyptus har grågrønne blader, men bladene utvikler seg fra svakt hjerteformede ungdomsblader til seilformede og bølgede voksenblader. De fleste eukalyptusarter vokser i Australia og på Tasmania, men det finnes også arter på Papua Ny-Guinea.

Den høyeste fjelleukalyptusen blir kalt Centurion og vokser sør for hovedstaden Hobart på den australske øya Tasmania. Da den ble målt i 2008, var den 99,6 meter høy.

1. Redwood-tre (Seqouia sempervirens)

En redwood er et enormt bartre med brede, grønne nåler og en rødlig bark – derav navnet. Det karakteristiske treet vokser ulike steder i Europa og USA.

Det høyeste kjente eksemplaret vokser i Redwood National Park i California og går under navnet Hyperion.

I den siste målingen fra 2007 målte Hyperion 115,56 meter, noe som gjør det til verdens høyeste tre – i hvert fall inntil videre.

Redwood i California

Redwood vokser hovedsakelig i California. Det er også her verdens største eksemplar – og verdens høyeste tre i det hele tatt – finnes.

Les også:

Fortidsmennesker

Ny oppdagelse: Mystisk menneskeart gjemmer seg i ditt DNA

2 minutter
RYDDEREN
Roboter

Kjemperoboter graver gull på dyphavets bunn

1 minutt
Kuvitteellinen tsunami
Tsunami

Tsunami kan ramme USA når som helst

16 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul