Sierra Redwood

Her er verdens 10 høyeste trær

Mammuttre, fjelleukalyptus og redwood er over 80 meter høye. Men hvilket er høyest? Se listen her.

25. mars 2010 av Lars Thomas

Det er ikke enkelt å måle høyden på et virkelig stort tre, og mange tidligere målinger er sterkt overdrevne. Selv om det står skrevet mange steder, finnes det ingen trær som er 130 eller 150 meter høye. Takket være nye måleteknikker med laser, er de fleste forskere nå enige om at verdens 10 høyeste arter av trær er:

1. Redwood-tre (Seqouia sempervirens) Det høyeste kjente eksemplaret vokser i Redwood National Park i California i USA. Da det ble målt siste gang i 2007, var det 115,56 meter høyt.

2. Fjelleukalyptus (Eucalyptus regnans) Det høyeste kjente eksemplaret vokser sør for hovedstaden Hobart på den australske øya Tasmania. Da det ble målt siste gang i 2008, var det 99,6 meter høyt.

3. Douglasgran (Pseudotsuga menziesii) Det høyeste kjente eksemplaret vokser ved Brummit Creek i Oregon i USA. Det er ikke blitt målt siden 1998, da var det 99,4 meter høyt. I dag er det godt mulig at det i virkeligheten hører til på andreplass.

4. Sitkagran (Picea sitchensis) Det høyeste kjente eksemplaret vokser i Prairie Creek Redwoods State Park i California, USA. I 2007 ble det målt til en høyde på 96,7 meter.

5. Mammuttre (Sequoiadendron giganteum) Det høyeste kjente eksemplaret vokser i King’s Canyon National Park i California, USA. I 2007 ble det målt til en høyde på 94,9 meter.

6. Gul meranti (Shorea faguetina) Det høyeste kjente eksemplaret vokser i Tawau Hills National Park på den indonesiske øya Borneo. Det ble målt siste gang i 2006 til en høyde på 88,3 meter.

7. Alpin eukalyptus (Eucalyptus delegatensis) Det høyeste kjente eksemplaret vokser på den australske øya Tasmania. Det ble målt siste gang i 2008 til en høyde på 87,9 meter.

8. Tualang (Koompassia excelsa) Det høyeste kjente eksemplaret vokser i Malaysia. Det ble målt siste gang i 2005 av det malaysiske skogvesen. Da målte det 85,8 meter.

9. Mørkerød meranti (Shorea argentifolia) Det høyeste kjente eksemplaret vokser i Tawau Hills National Park på den indonesiske øya Borneo. Det ble målt siste gang i 2003, da det var 84,9 meter høyt.

10. Praktmeranti (Shorea superba) Det høyeste kjente eksemplaret vokser i Tawau Hills National Park på den indonesiske øya Borneo. Det ble målt siste gang i 2006 og hadde da en høyde på 84,4 meter.

Er du lei av fake news og vil ha kontroll på fakta?

Få 3 utg. av Illustrert Vitenskap til 79,00. Klikk her.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: