De giftigste soppene i Norge
Du kan finne sopper året rundt, men spesielt mellom august og oktober bugner det av dem på skogbunnen – særlig hvis sensommeren er varm og regnfull.
Varmen får trærne til å produsere massevis av sukkerstoffer som soppenes store underjordiske cellenettverk – mycel – kan suge næring fra ved planterøttene. Kommer det godt med regn etter en varm periode, vil soppenes fruktlegemer vekkes til live og skyte tallrikt opp over bakken for å spre sporene sine.
Mange av soppene er spiselige – som steinsopp, piggsopp og kantarell – mens andre er veldig giftige. Det gjelder for eksempel grønn fluesopp, som er vår giftigste sopp.
Grønn fluesopp forveksles lett med en spiselig sliresopp fra Sørøst-Asia – noe som er uheldig siden grønn fluesopp ødelegger leveren din.
De giftigste soppene i Norge er
- Grønn fluesopp
- Hvit fluesopp
- Flatklokkehatt
- Spiss giftslørsopp
- Sandmorkel
Les videre og lær mer om landets giftigste sopper.
Grønn fluesopp
Grønn fluesopp er den giftigste soppen i Norge
- Latinsk navn:* Amanita phalloides*
- Giftighet: Dødelig. Ett milligram per 10 kilo kroppsvekt er dødelig dose. Det svarer til at en voksen spiser én ubehandlet sopp. Man har fortsatt ikke funnet noe effektivt middel mot giftstoffet i grønn fluesopp.
Grønn fluesopp er den giftigste soppen i Norge, og den er være derfor viktig å kjenne til når man går på soppjakt. Grønn fluesopp vokser i løvskog fra juli til oktober og blir ofte funnet under eike- og bøketrær.
Den giftige soppen kan gjenkjennes på sin hvelvede hatt som vanligvis er 2 til 12 centimeter bred. Fargen varierer mellom å være gulaktig og olivengrønn, men kan i enkelte tilfeller være nesten hvitaktig, noe som gjør at grønn fluesopp ofte forveksles med andre sopper.
Lamellene på en grønn fluesopp er frie og sitter tett. Stokken er hvit og knudrete med en hudaktig ring på midten og kan bli opptil 15 centimeter høy.
Grønn fluesopp kan ha en søtlig lukt, men ikke la deg lure – den er ikke spiselig. Grønn fluesopp inneholder nemlig giftige amatoksiner som ved inntak kan forårsake celledød i lever og nyre, noe som kan være dødelig.
For en voksen kan en enkelt grønn fluesopp være nok til en dødelig dose, mens en enkelt bit kan drepe et barn. Det er så langt ikke utviklet noen effektiv motgift, og derfor må man være veldig oppmerksom på å unngå de giftige fluesoppene.
Kan grønn fluesopp forveksles med spiselige sopper?
Med sin hvelvede hatt kan grønn fluesopp i noen tilfeller forveksles med både sjampinjong og andre spiselige sopper.
Men ingen av disse soppene er utstyrt med den hudlignende ringen rundt stokken som er karakteristiske for grønn fluesopp.
Hvit fluesopp
- Latinsk navn:* Amanita virosa*
- Giftighet: Dødelig. Inneholder mindre giftstoff per gram enn grønn fluesopp, men er fortsatt dødelig. De første symptomene på forgiftning ses først etter 8–10 timer, og da har giften allerede trengt inn i lever og nyrer.
Hvit fluesopp er i familie med grønn fluesopp, men vokser i barskoger og rundt myrer. Den giftige soppen dukker opp fra juli til oktober, vanligvis under bjørk, gran eller eik.
Hvit fluesopp er skinnende hvit og virker oljete når man tar på den. Akkurat som hos grønn fluesopp er lamellene hos hvit fluesopp frie og hetten formet som en halvkule.
Stokken er skalldekket og utstyrt med samme hudlignende ring som skiller hvit fluesopp og grønn fluesopp fra lignende spiselige sopper. Både hatt og stokk kan bli opptil tolv centimeter.
Kan hvit fluesopp forveksles med spiselige sopper?
Hvit fluesopp kan forveksles med sliresopp, parasollsopp og sjampinjong. Sistnevnte er den vanligste årsaken veldig med hvit fluesopp.
Hvit fluesopp har imidlertid hvite lameller og en ring øverst på stokken noe som skiller den fra sjampinjonger. Vær likevel ekstra oppmerksom når du går på jakt etter sjampinjong.
Flatklokkehatt
- Latinsk navn:* Galerina marginata*
- Giftighet: Svært giftig. Inneholder amatoksiner og kan føre til nyresvikt ved inntak i større mengder. Vokser ofte på trestubber i barskog, enten sammen eller en og en.
Flatklokkehatt hører til klokkehattfamilien og vokser fram fra trær og trestubber i høstmånedene september til november.
Selv om den kanskje ser appetittlig ut med sin gyllenbrune farge, skal ikke man spise flatklokkehatt. Soppen er nemlig veldig giftig og inntak kan i verste fall skade lever og nyre.
Flatklokkehatt vokser vanligvis i barskoger og kan gjenkjennes på den hvelvede brune hatten og de tynne, lysebrune lamellene. Stokken er tre til seks centimeter lang, og hatten kan bli opptil fire centimeter bred.
Kan flatklokkehatt forveksles med spiselige sopper?
Flatklokkehatt kan forveksles med mange andre små, brune sopper. Den farligste forvekslingen er imidlertid stubbeskjellsopp, som er en matsopp.
Stubbeskjellsopp vokser i løvskog og har den spesielle egenskapen at den skifter farge alt etter været. Derfor må man være en garvet soppjeger før man går på jakt etter stubbeskjellsopp.
Spiss giftslørsopp
- Latinsk navn:* Cortinarius rubellus*
- Giftighet: Svært giftig. Kan forårsake alvorlige nyreskader. Forgiftningen viser seg ofte først etter flere dager, og da er nyren allerede under angrep. I alvorlige tilfeller må man ty til nyretransplantasjon.
Spiss giftslørsopp vokser vanligvis i barskog, men forekommer også i løvskog. Den kan gjenkjennes på sin skalldekkede, puklede hatt og rødbrune farger.
Den giftige soppen er forholdsvis stor, hatten kan bli opptil åtte centimeter bred, mens stokken kan bli elleve centimeter høy.
Kan spiss giftslørsopp forveksles med spiselige sopper?
Spiss giftslørsopp har tidligere blitt forvekslet med kantarell, selv om det er tydelige forskjeller på den giftige soppen og de spiselige kantarellene.
Derfor er det alltid viktig at du bare samler de matsoppene som passer til beskrivelsen i soppguiden din.
Sandmorkel
- Latinsk navn:* Gyromitra esculenta*
- Giftighet: Giftig. I rå tilstand er sandmorkelen veldig giftig siden magen spalter giftstoffet gyromitrin til metylhydrazin – som brukes til drivstoff i raketter. Tørker man soppen i månedsvis eller koker den i lang tid, avtar imidlertid giftigheten.
Sandmorkel vokser på sandjord og trestubber i barskoger og dukker opp i månedene mars til mai.
Sandmorkel har en rødbrun hette som er formet som en hjerne. Hetten kan bli opptil 10 centimeter, mens stokken, som er hvit med grå og gulaktige toner, blir opptil seks centimeter høy.
Kan sandmorkel forveksles med spiselige sopper?
Vanlig sandmorkel kan forveksles med den beslektede spiselige morkelen som imidlertid er lysere og har en tekstur nærmere ser ut som en badesvamp enn en hjerne.