Cycloponics

Framtidens landbruk spirer under bakken

I mørke tunneler under verdens storbyer vokser planter og sopper. Underjordisk landbruk gir større utbytte og er mer klimavennlig.

Planter vokser under bakken – uten jord

33 meter under bakken i et gammelt bomberom i London spirer i dag både grønnsaker og krydderurter. Plantene gjennomfører fotosyntese ved hjelp av LED-lamper og vokser i næringsrikt vann i stedet for jord.

ImageSelect

Parkeringskjeller blir til soppkoloni

En forlatt tidligere parkeringskjeller er gjort om til en «gård» med østerssopper. Soppenes rotnett, også kalt mycel, plantes i blokker av sammenpresset høy som er dekket av plast for å holde på fukten.

Cycloponics

Shiitake-sopp leveres til lokalområdet

Det franske firmaet Cycloponics dyrker shiitake-sopper som ikke trenger lys for å vokse. Få uker etter at soppene er plantet, blir de høstet og solgt til grøntmarkeder, restauranter og supermarkeder i lokalområdet.

Cycloponics

Fiolett lys til planter og urter

Forskere har påvist at planter særlig like blått lys, som har korte bølgelengder, og rødt lys, som har lange. LED-lampene i Londons underjordiske landbruk sender ut derfor en kombinasjon av rødt og blått som gir et fiolett skjær.

Ritzau Scanpix

Oksygenbobler bløter opp frø

Før frøene blir plantet i Londons underjordiske bondegård, blir de lagt i bløt i vann med ekstra oksygen. Oksygenboblene i vannet skyver frøene rundt og åpner det ytre skallet. Dermed spirer frøene raskere når de blir plantet.

Ritzau Scanpix

Programvare vanner risåker under Tokyo

Firmaet Pasona har plantet en risåker i kjelleren under en kontorbygning i Tokyo. Risplanter dyrkes allerede i sumpområder mange steder i verden, men den underjordiske risen vokser helt uten jord. Programvare styrer lys og vanning.

Ritzau Scanpix

Soppsporer sprer seg

Soppene på «gården» under Paris vokser på opphengte hyller, slik at lokalene er lettere å rengjøre. Medarbeiderne har masker for å ikke puste inn soppsporer, som kan forårsake astma og betennelse i lungene.

Cycloponics