Shutterstock
Flera giftormar har två klitoris

Overraskede forskere oppdager slanger med to klitoriser

For første gang finner forskere bevis for at ni slangearter har kjønnsorganet hemiklitoris, som består av to klitoriser.

Hunnslanger har i flere tilfeller ikke bare en, men to klitoriser. Det viser en australsk-ledet studie.

Forskningen viser at minst ni slangearter har en todelt klitoris, en såkalt hemiklitoris.

Og det er interessant, for mens det har blitt forsket mye på kjønnsorganene til hannslanger, så er det stikk motsatt med de kvinnelige.

Faktisk har forskningen på hunnslangenes kjønnsorganer først og fremst dreid seg om hvorvidt de i det hele tatt har klitoris.

Men det er ikke tilfellet lenger, sier forsker Meghan Folwell ved universitetet i Adelaide i Australia til nettstedet New Scientist.

«Det var ikke vanskelig å finne den. Vi trakk tilbake huden, og så var hemiklitorisen der.»

Ingen slangearter er like

Før forskerne kom så langt, skannet og dissekerte de ni ulike slanger i den zoologiske avdelingen ved universitetet i Michigan i USA.

Disse studiene viste at størrelsen og oppbygningen til hemiklitoris varierte fra slangeart til slangeart.

For eksempel viste det seg at den meksikanske mokasinslangen, Agkistrodon bilineatus, har den største hemiklitorisen blant de artene som inngikk i studien.

I tillegg har forskerne studert artene Pseudonaja ingrami, Lampropeltis abnorma, dødssnok og teppepyton.

Likestilling i sikte

Studien viser dessuten at hunnenes hemiklitoris, akkurat som hemipenisene til hannslanger og firfisler, består av følsomme nerver og såkalt erektilt vev, som vokser og blir hardere når det fylles med blod.

Klitoris
© shutterstock

Les også:

I motsetning til hannenes hemipenis er ikke hunnenes hemiklitoris utstyrt med kroker som forskere mener hjelper med paringen, og det gjør ikke forskningen mindre relevant.

«Jeg tror de kvinnelige perspektivene kan gå litt tapt, men nå er det et sterkt fellesskap av vitenskapsfolk som forsker på de kvinnelige kjønnsorganene, og det er virkelig spennende», sier Folwell til New Scientist.