Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De største tsunami-bølgene, på over fem meter, truer blant annet stillehavskysten av Nord- og Sør-Amerika.

© Ronnie Chua / Shutterstock
Naturen - Tsunami

Varslingsbøyer skal hindre tsunami-katastrofer

Et nettverk av bøyer og sensorer overvåker vannmassene i Stillehavet døgnet rundt, slik at den neste snikende, dødelige tsunamien kan bli avslørt i tide.

Tsunamierkan oppstå etter skred eller vulkanutbrudd, men de store tsunamiene som kan krysse havet og treffe kysten flere tusen kilometer unna, er som regel utløst av jordskjelv.

En tsunami oppstår når en kraftig loddrett bevegelse flytter vannsøylen opp eller ned, noe som setter i gang en bølge. Den store tsunamikatastrofen i Sørøst-Asia i 2004 ble for eksempel utløst da den indoaustralske platen ble presset ned i Javagropen.

Store skjelv av den loddrette typen er spesielt vanlige der to av de tektoniske platene som utgjør jordskorpen, beveger seg mot hverandre. Dette skjer hele veien rundt Stillehavet, og det er her risikoen for å bli rammet av en tsunami er størst.

Vestkysten av Amerika, Japan, Indonesia, New Zealand og øyene nord for Australia er de mest tsunami-utsatte områdene i verden.

© NOAA

Bøye-nettverk overvåker og advarer

Et nettverk av bøyer og andre sensorer observerer derfor bølger rundt Stillehavet og sender sine data til den døgnbemannede kommandosentralen Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) på Hawaii.

PTWC kan sende ut et varsel til andre land som ligger rundt Stillehavet. Noen land slår alarm automatisk, mens andre vurderer saken nøyere før de setter i gang en evakuering.

Andre steder er tsunami-varslingen mer lokal. Det gjelder for eksempel ved Åkneset, som truer med å styrte ned i Sunnylvsfjorden og skape en 70 meter høy katastrofebølge.

Slik virker tsunami-bøyene:

Forstå varslingssystemet med tre klikk. Start fra bunnen.

Les også:

Tsunami

Tsunami kan ramme USA når som helst

16 minutter
Tsunami

Tsunami brøt julefreden

0 minutter
Tsunami

Tsunami utslettet Nordens Atlantis

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul