Hvert år besøker ca. 700 000 turister den vakre, men flodbølgetruede fjorden; bl.a. om bord på cruiseskip. Foto: Fantefilm Fiksjon
På fjellet har overvåkningsteamet installert webkameraer, værstasjoner, seismiske sensorer, geofoner, borehull, radarer, målestasjoner, GPS-er, lasere og teleskopstenger.
De måler alt fra regn og vind til dype underjordiske skjelv og avslører selv de minste bevegelser i fjellet.
Flodbølge ikke til å unngå
Trusselen fra Åknes avstedkommer det helt åpenbare spørsmålet: Er det mulig å forhindre katastrofen?
Svaret er nei – det er bare mulig å utsette den.
Nyere undersøkelser viser at en del av det såkalte glideplanet – det området i fjellet hvor bevegelsen er størst – ligger over grunnvannsspeilet.
Det er problematisk, for hvis grunnvannsspeilet stiger pga. mer nedbør, vil det gøre Åknes enda mer ustabilt.
10 minutters flodbølgevarsel
En av metodene for å utsette katastrofen og stabilisere det porøse fjellet, er konstant å pumpe vann opp fra fjellets dyp ved hjelp av grunnvannspumper som pøser vannet fra fjellet ut i fjorden.
Skulle det skje at skredet plutselig setter i gang, har innbyggerne i Geiranger bare ti minutter fra millioner av tonn med jord og stein fra fjellsiden treffer fjordens vannspeil, til en flodbølge skyller inn over tettstedet.
Det mest sannsynlige er heldigvis at innbyggerne i Geiranger blir advart flere dager i forveien om at katastrofen er nær forestående.
Flodbølge er resultat av naturlig slitasje
Skredet på Åknes er ikke bare uunngåelig, det er også helt naturlig fordi kontinentenes bevegelser bryter ned fjellet. Få hele historien om dødsfjellet Åknes i vår store artikkel: