Tsunami

Tsunami bølge

Tsunamier bringer kaos

En tsunami er et naturfenomen som oppstår på grunn av enten et jordskjelv, fjellskred, vulkanutbrudd eller meteornedslag. Tsunami betyr «havnebølge» på japansk. I 2004 rystet et enormt jordskjelv havbunnen i det Indiske hav. De enorme kreftene skapte en ødeleggende tsunami som reiste fra episenteret med over 800 kilometer i timen og rammet flere asiatiske land med bølger på over 30 meter. Det døde 230.000 mennesker, og flere byer ble etterlatt i ruiner på bare få timer. Tsunamier kan oppstå når som helst, og vitenskapen arbeider for å kunne spå og advare i tide om en framtidig katastrofe. Gå på oppdagelse i arkivet vårt og lær mer om tsunamier.

Tsunamier suger vannet vekk

Tsunamier oppstår som regel på grunn av underjordisk aktivitet som får tektoniske plater til å presse seg mot hverandre. Det utløser en enorm energi som setter havet i bevegelse. På det åpne havet kan man bare se en veldig liten bølge, men under overflaten gjemmer det seg enorme krefter.

Bølgen når helt ned til havbunnen, og kan ha en bredde på flere hundre meter. Den kan den reise med opptil 1000 kilometer i timen og bremser først, når den rammer lavere havbunn omkring fastlandet. Her senkes farten til 30–40 kilometer i timen, men det økte presset fra tsunamiens framdrift suger vannet vekk fra stranden og skaper bølger, som kan nå en høyde på over 30 meter.

Tsunami rammer by

© Shutterstock

Vitenskapens kamp mot tsunamier

Siden 1948 har det vært varslingssystemer i Stillehavet. Systemet består av fintfølende trykkmålere, som er oppsatt på havbunnen. Her fanges opp trykkendringer, som kan varsle en tsunami. Målingene blir sendt med satellitt til varslingssenter over hele verden, hvor forskere analyserer dem og beregner risikoen.

I 2004 traff en tsunami Indonesia allerede få minutter etter jordskjelvet hadde rystet havbunnen. Her ville varslingssystemet ikke ha gjort en forskjell, men det ville ha gitt folk i andre land tid til å flykte. Derfor har flere land i dag investert i moderne systemer, slik at de kan sikre seg mot tsunamier.

Tsunami bøye

© Shutterstock