Tornado and green sky

Er himmelen virkelig grønn før tornadoen kommer?

Forskere har målt lysets bølgelengder under voldsomme uvær som tornado.

Spesielt dramatisk vær, og ikke bare tornadoer, skal visstnok gi grønn himmel. Og tester der forskere har målt lysets bølgelengder under voldsomme uvær, gir faktisk støtte til påstanden.

Felles for værfenomenene som utløser en grønnaktig himmel, er nærvær av skyer med stor optisk tykkelse. Det er trolig også årsaken til det utpregede grønnskjæret.

Hvitt sollys er en blanding av alle farger. På veien gjennom atmosfæren spres sollyset i alle retninger, men fargene fordeles ikke like effektivt.

Blått spres mest, og derfor er himmelen vanligvis blå. Når solen står lavt i horisonten, som ved solnedgang, har lyset lengre vei å gå, og det blå lyset spres så mye at det nesten forsvinner. Rødt og gult spres derimot mindre og trenger derfor bedre igjennom.

Hvis solen står lavt samtidig med at lyset den avgir, blokkeres av en massiv bygesky forut for en tornado, forsvinner de blå, gule og røde fargene, slik at bare grønt er igjen. Avhengig av størrelsen på dråpene i skyen, som sprer lyset forskjellig, kan lyset få et gult eller blått skjær.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: