Slik overlever du 3 gigantiske katastrofer

Vet du hva du skal gjøre når en atombombe får tommehinnene dine til å dirre, eller et mutert, dødelig virus banker på i nabolaget? Vi har samlet vitenskapens overlevelsesråd til de helt store katastrofene.

Katastrofeguide

1. ATOMKATASTROFE

ATOMVÅPEN SMELTER VEKK STORBYER

Hva er det som skjer?

Det er gode grunner til at atombomben er verdens mest fryktede våpen. Virkningene er en kombinasjon av brennende inferno, en eksplosiv trykkbølge og dødelige radioaktive stråler.

Hvis du er så uheldig å oppleve en atombombe med energi tilsvarende 15 000 tonn TNT – det USA slapp over Hiroshima i 1945 – må du være mer enn en kilometer fra detonasjonen for å ikke smelte eller få en dødelig dose radioaktiv stråling.

Selv et par kilometer fra bomben vil alle bygninger bli ødelagt når luften utvides av varme og skaper en trykkbølge som sprer seg raskere enn lyden.

Hva gjør du?

Hvis du er ute når braket kommer, må du se vekk og kaste deg på bakken fram til trykkbølgen har passert. Deretter bør du søke dekning i en solid bygning, lukke alle vinduer og skru av ventilasjonsanlegget.

Du bør helst oppholde deg bak tykke murer av murstein, betong eller jord i en kjeller. Bli innendørs i minst ni dager og hold deg oppdatert om situasjonen via for eksempel tv og radio.

2. SUPERVULKAN

GIFTGASSER KVELER ALT LIV

Hva er det som skjer?

Lava er ikke problemet – hvis supervulkanen Yellowstone i USA får et utbrudd, vil den spre et tykt lag av aske over store deler av kontinentet, opptil 1600 kilometer fra vulkanen.

Før asken faller, vil flere millioner tonn askepartikler og giftige gasser virvle opp til en enorm, paraplyformet sky og fylle luften med partikler som i lungene våre blir til en kvelende, sementaktig blanding.

Supervulkaner er betegnelsen for vulkaner som kan spy ut mer enn 1000 kubikkilometer aske og lava.

Hva gjør du?

Hvis du er i nærheten av utbruddet, må du komme deg unna så raskt som mulig. Den dødelige asken vil spre seg med 16-72 km/t.

Det er også en god idé å få tak i en støvmaske. Den kan beskytte øyne og hud mot små partikler.

Den gode nyheten er at forskerne mener at en supervulkan vil advare oss i hvert fall et år før utbruddet.

3. PANDEMI

200 MILLIONER BLØR I HJEL

Hva er det som skjer?

En gang spredte ikke sykdom seg raskere enn vi kunne reise til hest. Men i dag kan et dødelig virus spre seg over hele kontinenter på få dager, via flyruter og travle flyplasser.

En pandemi er en sykdom som raskt og overraskende sprer seg over store deler av verden. Forskerne mener at den neste blir en influensa. Viruset er spesielt alvorlig når det overføres fra dyr, for eksempel fugler eller griser, til mennesker.

Hvis et fuglevirus og et menneskevirus angriper samme celle, kopieres DNA-et samtidig. Det kan skape et nytt virus som utnytter de farligste egenskapene fra begge to.

Hva gjør du?

Hvis et dødelig virus bryter ut, bør du sørge for å hoste eller nyse i et engangslommetørkle eller i ermet – ikke hånden. Du bør vaske hendene ofte med såpe og varmt vann, eller sprit, og aldri dele personlige eiendeler som håndklær, sengetøy og tannbørste.

Du bør være nøye med å rengjøre overflater som dørhåndtak, bord, leker, tastaturer, bestikk og toaletter. Og så bør du unngå nærkontakt med smittede personer og holde deg unna andre hvis du blir syk selv.