Den best overvåkede mulige katastrofen
Overvåkningen av fjellpartiet Veslemannen viser at det har vært mange og store bevegelser med mye nedbør i løpet av de siste fem årene – og det har resultert i gjentatte evakueringer av innbyggere i Rauma.
Det er imidlertid ikke det eneste stedet i Norge hvor en diger fjellformasjon truer med å smadre hele bygder. Det er nemlig tre andre fjellpartier som overvåkes hele døgnet, og som regnes for å stå i fare for å rase ut.
De tre er Hegguraksla, Nordnesfjellet og Åkneset. Det siste er sannsynligvis verdens best overvåkede potensielle naturkatastrofe.
Tsunamien ligger på lur
Åkneset, som også ligger i Møre og Romsdal, vil kanskje i dag, kanskje i morgen eller kanskje om 10 år sende sine 150 millioner tonn stein mot dypet av Sunnylvsfjorden.
Resultatet blir, viser flere data- og skalamodeller, en 70 meter høy flodbølge som vil fjerne mye av bygda Geiranger fra kartet.
Men de omkring 250 innbyggerne vil få beskjed i god tid. Forhåpentligvis. Seismiske sensorer har har det følsomme blikket konstant rettet mot det indre av fjellet. Nettkameraer, radarer, lasermålere og teleskopstenger rapporterer selv de minste utslag.
Og geologene har oppmerksomheten rettet mot den 600 meter lange og 20 meter dype sprekken som stadig utvider seg. Noen steder opp til 15 centimeter i året.
Det skjer fordi fjellet hviler på såkalte glideflater. Glideflatene under Åknesrenna har oppstått fordi steinen 100 meter nede, av den primære grunnfjellsbergarten gneis, har blitt nedslitt og porøs. Det minsker friksjonen – og det igjen øker faren for at steinmassene over vil rase ut i fjorden.
Raset er ikke til å unngå. Spørsmålet forskerne ikke vet svaret på, er: Når kommer det?