Hollywood anno 2175

Se Eiffeltårnet kollapse

Hvis man leker med tanken på at verdens 7 mill. mennesker forsvant fra den ene dagen til den andre, hva ville i så fall skje med byggverk og monumenter?

22. mai 2013

Uten mennesker til å vedlikeholde verdens største monumenter, vil de i løpet av et par hundre år være så korrodert at de kollapser. History Channel har animert hvordan et slikt kollaps ville ta seg ut i Paris.

Etter 25 år

I byenes skyskrapere er mange vinduer knust, og vind og regn står rett inn i tidligere kontorlandskaper og luksusleiligheter. Skjøter mellom vegger og tak går i stykker på grunn av fukt og temperatursvingninger, bolter og skruer ruster, paneler faller av og frilegger isolasjonsmateriale. Rommene er fortsatt fulle av møbler og papirer. Lynavledere på taket er rustne og brekker. Et lynnedslag kan starte et inferno av ild som brer seg og bare lar de rå stålkonstruksjonene stå igjen som klatrestativer for planter.

Etter 50 år

Betongbygninger skaller av og slår sprekker. Noen steder vokser det trær gjennom flere etasjer i husene. Hvordan en by ser ut etter over 50 år, kan man se i byen Gary i Indiana, USA, som engang hadde 200 000 innbyggere. Nå bor knapt halvparten der. ”Midtvestens Pompeii” blir byen kalt.

Etter 100 år

Store hengebroer som ennå står, begynner å falle. San Francisco’s Golden Gate vedlikeholdes i dag kontinuerlig av 17 metallarbeidere og 38 malere. 100 år uten vedlikehold vil resultere i voldsomme rustangrep på de vertikale stålwirene som broen henger i. De har mistet fleksibiliteten, og ett enkelt vindkast kan nå få dem til å ryke en etter en. Gamle, monumentale byggverk som kunstmuseer og stasjonsbygninger i stein, betong og marmor står fortsatt, om enn med knuste ruter, massevis av vekster og fugler og andre dyr som beboere.

Etter 200 år

Eiffeltårnet, som i dag blir malt hvert 7. år, står nå for tur til å bryte sammen. De fleste skyskrapere og mange av de gamle byggverkene faller – særlig der også vann har undergravd fundamentet. Notre Dame i Paris synker i grus. Mange betongbygninger kollapser også nå, bl.a. atomverkenes kjøletårn, siloer, damanlegg og vannverk. Motorveibroer kollapser etter hvert som søylene under dem gir opp.

Etter 300 år:

Frihetsgudinnen i New York brekker i stykker, og deler av henne faller i havnen. Sokkelen av granitt står fortsatt i mange hundre år.

Etter 500 år:

De fleste byggverk som inneholder jern er smuldret bort. Og nå kollapser omsider noen av de sterkeste betongbygningene: Petronas tvillingtårn i Kuala Lumpur og Peterskirken i Roma. Den velkente skylinen av verdens metropoler er borte. I stedet ligger byene som landskap med åser, elver og sjøer. Alt er grodd igjen. Under åsene finnes ruiner av hus og enkelte bygninger som ennå står. Ruinenes grønnkledde hulrom i villnisset, der motebutikker og kafeer engang dannet rammen om et travelt storbyliv, fungerer nå som huler for bjørn, flaggermus og slanger.

Bygningenes levetid

Moderne villaer, boligblokker og varehus: 100 år Golden Gate Bridge: 100 år Big Ben: 100 år Empire State Building: 150 år Peterhof-palasset, St. Petersburg: 150 år Eiffeltårnet: 200 år Notre Dame: 200 år Frihetsgudinnen: 300 år Petronas Twin Towers, Kuala Lumpur: 500 år Peterskirken: 500 år

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: