flood sensors

Sensorer varsler oversvømmelser

Et internettbasert varslingssystem kan slå alarm hvis det er fare for oversvømmelser. Informasjonen kan leses i sanntid på en iPad.

20. januar 2012

Som følge av klimaendringene regner det oftere, noe som fører til oversvømmelser. Lavtliggende områder kan mange steder beskytte seg med diker, men det er svært vanskelig å forutse når et dike brister. Det vil et internasjonalt samarbeidsprosjekt der blant annet Siemens deltar, gjøre noe med.

Prosjektet kalles UrbanFlood og blir et internettbasert varslingssystem som kan evaluere informasjon fra diker og demninger. Opplysningene kommer fra en rekke sensorer som måler vannhøyden, temperaturen og fuktigheten i dikene – faktorer som forteller ekspertene om diket er i ferd med å gi etter for vanntrykket. Nå bygger man parametrene inn i et nyutviklet dataprogram som automatisk vil slå alarm dersom det er den minste fare for oversvømmelse.

De første testsensorene er allerede på plass i en del av diket ”LiveDijk” i den nederlandske byen Eemshaven ved Groningen. For at systemet skal ha maksimal effekt, må det drives uten tidsforskyvning, og akkurat den delen av prosjektet er allerede en suksess, for informasjonen kan tas ut i sanntid på en iPad.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: