nb_u08 Draught

Megatørke kan lamme USA

Etter å ha gransket årringer og regnet på klimamodeller, forutser klimatologer ved NASA at USA om få år blir rammet av den verste tørken på 1000 år.

19. februar 2015 av Carsten Nymann

Rundt år 1200 kollapset den myteomspunne Anasazi-kulturen i Mexico og det sørvestlige USA da langvarig tørke utmagret befolkningens leveområder.

Men tørken, som blant annet avfolket bygningskomplekset Pueblo Bonito, blekner i forhold til tørkeperiodene som Sentral- og Sørvest-USA har i vente de neste 50-100 årene.

Trolig historiens verste

Klimatologer ved romfartsorganisasjonen NASA har sammenlignet årringdata fra 1100-1200-tallet med moderne klimamodeller, og har kommet frem til at USA med 85 prosents sannsynlighet blir rammet av en megatørke innen år 2100.

“Fremtidens tørke vil sannsynligvis bli verre enn hva noen har opplevd i hele USAs historie”, sier NASAs Benjamin Cook, som har publisert resultatene i tidsskriftet Science Advance.

Har allerede rammet California

En megatørke kjennetegnes ved at den varer mer enn et tiår. I følge Cook vil fremtidens tørke på grunn av globalt stigende temperaturer vare i minst 35 år.

I visse områder av USA som f.eks staten California har innbyggerne allerede fått en forsmak på fremtiden med et rekordtørt og -varmt 2014.

Les også: Droner fukter tørkerammet California

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: