Hva er et jordskred?
Jordskred oppstår alle steder på jorden, noe som gjør det geologiske fenomen til en av de mest utbredte typene naturkatastrofer i verden.
Verdens helseorganisasjon, WHO, anslår at jordskred i årene 1998–2017 berørte 4,8 millioner mennesker og var skyld i at 18 000 mennesker mistet livet.
Jordskred oppstår når naturfenomener eller menneskelig aktivitet får store mengder jord og stein til å rive seg løs og skli nedover en skrent eller et fjell.
Den internasjonale katastrofedatabasen viser at jordskred fra 1990 til 2015 utgjorde 4,9 prosent av alle naturkatastrofer og sto bak 1,3 prosent av alle dødsfall relatert til naturkatastrofer i den perioden.
Forskere har imidlertid påpekt at antallet dødelige jordskred på verdensbasis kan være opp mot 1400 ganger så stort. Siden jordskred til tider oppstår i kjølvannet av større naturkatastrofer slik som vulkanutbrudd og jordskjelv, blir de ofte ikke registrert som separate fenomener i statistikken.
Klimaendringer øker jordskredfaren / Klimaendringer øker risiko
De uhyggelige tallene vil etter alt å dømme bare stige i framtiden på grunn av klimaendringene.
I takt med at temperaturene stiger, vil permafrosten tine, og isen i fjellsidene smelte.
Det gjør skrenter og fjellskråninger mer ustabile fordi bakken bli løsere. Jorden er nemlig sammensatt av ulike partikler, for eksempel leire, sand og stein. Mellom partiklene er det små hulrom, og når de fylles med vann, får det partiklene til å bevege seg, og bakken kan rase.
Særlig Arktis har blitt rammet av flere jordskred i takt med at temperaturstigningene har smeltet permafrosten.
En rapport utgitt i tidsskriftet Nature i 2019 viser for eksempel at antallet jordskred på en kanadisk øy i Arktis er mer enn 60-doblet på 30 år.