Shutterstock

Topp 10: Byer hvor jordskjelv vil ramme hardest

Geologene hadde forutsett at Nepal ville bli utsatt for et dødelig jordskjelv. Hovedstaden Kathmandu topper nemlig forskernes topp-10-liste over verdens mest jordskjelvstruede steder.

1. Kathmandu, Nepal: Katastrofe truer isolert storby

Risiko for kraftig skjelv: 75 pst. Potensielt dødstall: 69 000

Nepals hovedstad Kathmandu har flere ganger vært utsatt for kraftige jordskjelv– senest 25. april, da det fattige, fjellrike landet ble rystet i sine grunnvolder av et jordskjelv som målte 7,8 på Richterskalaen. Over 3000 mennesker døde.

Det er ikke første gang Nepal rystes av jordskjelv, og ifølge geologer er det bare et spørsmål om tid før det skjer igjen – og muligvis med mange flere dødsfall.

Risikoen er stor fordi Kathmandu ligger nær store forkastninger som hyppig fører til jordskjelv i takt med at det indiske subkontinentet tvinger seg inn under Asia.

Kathmandu er samtidig en av de mest sårbare storbyene i verden. Innesperret mellom høye fjell er den vanskelig å nå med katastrofehjelp – spesielt hvis byens flyplass blir ødelagt. Få bygninger er jordskjelvsikret, og eksperter anslår at et kjempeskjelv på rundt åtte på Richters skala vil føre til at inntil 80 prosent av Kathmandu synker i grus. I så fall vil antall omkomne komme opp i hundretusenvis.

2. Istanbul, Tyrkia: Tusenvis vil dø i ruinene

Risiko for kraftig skjelv: 60 pst. Anslått dødstall: 55 000

De fleste bygninger i Istanbul er oppført uten jordskjelvsikring og kollapser etter all sannsynlighet i det neste uunngåelige jordskjelvet. Eksperter anslår at inntil en tredel av husene i Tyrkias største by vil styrte sammen under et kraftig jordskjelv og gjøre mange av byens 14 millioner innbyggere hjemløse.

Den tektoniske platen som mesteparten av Tyrkia ligger på, er omgitt av to store forkastningssystemer: den nordanatolske forkastningen som passerer bare 20 kilometer fra Istanbul, og den østanatolske forkastningen. De to aktive forkastningene gir spesielt stor fare for at et kraftig skjelv vil skje i millionbyen i løpet av få år og koste mange tusen menneskeliv.

3. Delhi, India: Hus kollapser

Risiko for kraftig skjelv: 10 pst. Anslått dødstall: 38 000

20 forkastninger går tett forbi eller gjennom Delhi og truer med jordskjelv. Men byen har ikke opplevd et voldsomt jordskjelv på lenge, og myndighetene betrakter risikoen som hypotetisk. En forskergruppe påpeker imidlertid at den elendige infrastrukturen og mangelen på regler for nybygging vil føre til at et kraftig jordskjelv vil skade 90 pst. av byens bygninger og koste 38 000 livet.

LES OGSÅ: Her er verdens ti største byer

4. Quito, Ecuador: Flere ulykker venter

Risiko for kraftig skjelv: 15 pst. Anslått dødstall 15 000

Ecuadors hovedstad, Quito, trues av mange forskjellige naturkatastrofer som jordskred, flodbølger og vulkanutbrudd. Alt kan settes i gang av et jordskjelv. Selv om alle bygninger sikres mot jordskjelv, kan katastrofene komme veltende ned over byens rundt to millioner innbyggere fra alle sider.

5. Manila, Filippinene: Tektonisk aktivitet truer

Risiko for kraftig skjelv: 10 pst. Anslått dødstall: 13 000

Filippinene står høyt på listen over de tektonisk mest aktive stedene i verden, og Filippinene rammes ofte av svært kraftige jordskjelv. Hovedstaden, Manila, har vært skånet for større jordskjelv de siste par hundre årene, men eksperter anslår at West Valley-forkastningen nær byen snart vil forårsake et stort jordskjelv. Siden 1600-tallet har spenninger bygd seg opp, og forkastningen har tidligere vært aktiv med ca. 400 års mellomrom.

6. Islamabad, Pakistan: Bygninger vakler på myk grunn

Anslått dødstall: 12 500

Pakistans hovedstad, Islamabad, hviler på myke grunnforhold. Nær byen finnes det fem forkastninger, og alle kan produsere store jordskjelv. Bygninger på over et par etasjer vil derfor styrte sammen under et kraftig skjelv.

7. Mexico by, Mexico: System skal varsle folk

Anslått dødstall: 11 500 I 1985 omkom over 10 000 i Mexico by, og for å unngå en lignende katastrofe har metropolen som den første storbyen i verden fått et varslingssystem.

8. Izmir, Tyrkia: Bombarderes med skjelv

Anslått dødstall: 11 500

Izmir ligger i et tektonisk aktivt område. Det har forekommet minst 20 kraftige skjelv i løpet av de siste 2000 årene – sist i 1939. Risikoen for et stort jordskjelv og alvorlige ødeleggelser innen 2060 er trolig på hele 60 pst.

9. San Salvador, El Salvador: Hengekøye er nødvendig

Anslått dødstall: 11 500

Større skjelv er sjeldne i El Salvador, mens små er hverdagskost. Faktisk kalles San Salvador-dalen ”hengekøyedalen” på grunn av behovet for frittsvevende sengeplasser.

10. Jakarta, Indonesia: Usikre trehytter kollapser

Anslått dødstall: 11 000

Blir Jakarta rammet av et alvorlig skjelv, vil tusenvis av hus rase sammen. Mange boliger er oppført usikret, men Jakarta ligger i et seimisk rolig område av Indonesia, og derfor er det uvisst hvor truet byen egentlig er av ødeleggende jordskjelv.