Mount Everest avalanche

Jordskjelv tirrer slumrende skred på Mount Everest

Selv svake rystelser fra jordskjelv kan vekke skred i fjellene. Nylig kostet fenomenet minst 17 klatrere livet på Mount Everest i Nepal.

27. april 2015 av Carsten Nymann

Som om de balanserer på en knivsegg, henger gigantiske masser av is og snø over hodet på klatrere som beveger seg opp på verdens høyeste fjell, Mount Everest i Himalaya.

I helgen fikk verden se hvor lite som skal til før ismassene slipper taket i fjellsiden og raser nedover fjellet som dødelige skred.

Jordskjelv rister løs en isbre nær Base Camp

Et kraftig jordskjelv som ble målt til 7,8 på Richterskalaen, bølget gjennom jordskorpen hele 200 km fra Everest.

Til tross for avstanden var rystelsene kraftige nok til å løsne en isbre på Everests nabotopp, det 7000 meter høye fjellet Mount Pumori.

Snø- og ismassene bante seg vei derfra og direkte i retning mot Everest-klatrernes såkalte Base Camp ved foten av Khumbu-isfossen, der et skred drepte 16 sherpaer så sent som i 2014.

Skred truer i fjellskråninger

At et jordskjelv overhodet kan utløse skred, skyldes først og fremst tyngdekraften.

De store is- og snømengdene har langsomt bygd seg opp i de bratte fjellskråningene lag for lag, og snøen pakker seg i takt med at ny snø faller og øker vekten av hele laget.

Tyngdekraften trekker hele tiden i is- og snømassene og kjemper med friksjonen i de nederste lagene. Balansen er hårfin, og selv den minste forandring kan få en isbre til å slippe taket.

Les mer om vinterens skredfarer i Alpene.

En plutselig vektøkning i form av kraftige snøfall, passerende klatrere eller stigende temperaturer kan i likhet med små vibrasjoner i grunnen tippe vektskålen til tyngdekraftens fordel.

Jordskjelv utløser skred via mikroakselerasjon

Ved jordskjelv forstyrrer rystelsene den sårbare heftekraften i snø- og islaget og setter kortvarig fart i en mikroakselerasjon, som vokser eksponensielt og ikke er til å bremse.

Hvor kraftig denne akselerasjonen er, henger sammen med hvor kraftig jordskjelvet er, hvor langt borte episenteret er og hvor lenge rystelsene pågår.

Forestill deg at du sitter helt ute på kanten på en sklie og kan kjenne hvordan kroppen din er i ferd med å gli, men at buksene akkurat nå henger fast på underlaget og bremser.

Her vil selv de minste rystelser på samme måte ”overmanne” buksenes festeevne og sende deg av gårde nedover sklien.

Les mer om jordskjelv og naturens skremmende krefter.

Andre mekanismer, som ifølge forskerne kan sætte fart i skred ved jordskjelv, er nedfalne snøheng, forskyvninger i berget under snøen samt resonans, som bryter båndet mellom de enkelte snøkrystallene.

Skred raser gjennom klatreleir

Skredet som oppsto etter jordskjelvet i Nepal, brølte rett gjennom klatrernes leir ved foten av det åtte tusen meter høye Mount Everest. Opplev den kaotiske situasjonen i Base Camp her:

Tre typer skred

? Puddersnø: Kraftig snøfall på tre cm i timen eller mer kan utøse skred – særlig hvis overflatesnøen, som den nye snøen faller på, er svært glatt f.eks. etter regn eller frost. Uten et godt feste vil laget av nysnø være for tungt til å kunne sette seg.

? Løstliggende snølag: Svært vanlig om vinteren når nye snølag bygges opp. Et meget kompakt lag snø øverst slipper taket i den mindre kompakte snøen under og sklir nedover fjellsiden enten i ett eller flere stykker.

? Våt snø: Høye temperaturer på grunn av våren som kommer, eller klimaendringer, får snøen til å smelte, noe som gjør den tyngre og tilbøyelig til å skli nedover. På Mount Everest har stigende temperaturer de senere åener generelt gjort fjellsidene mere ustabile.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: