Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

ruins after earthquake
Naturen - Jordskjelv

Får vi stadig flere jordskjelv?

Det virker som om antall jordskjelv i verden er økende. Stemmer det?

På verdensbasis er jordskjelvhyppigheten nokså konstant, selv om antallet varierer fra år til år. Ser vi for eksempel på antallet skjelv mellom styrke 7 og 8 på Richters skala, opplever verden gjennomsnittlig 17 av dem hvert år. Enkelte år, som 1986 og 1989, var det bare seks, mens det i 1943 var over 30, men sett over lengre perioder på 50 eller 100 år, er antallet konstant.

Når vi likevel har følelsen av at jordskjelvforekommer svært ofte i visse perioder, skyldes det at vi bare hører om et fåtall som enten er ekstremt kraftige eller har spesielle konsekvenser for oss – for eksempel at de har utløst en tsunami. Ser vi det fra et menneskelig synspunkt, bør resultatet av et jordskjelv aldri angis som et tall på Richters skala, men i stedet regnes i antall tapte menneskeliv, materielle skader og nærmest uopprettelige økonomiske tap.

Av de 17 årlige skjelvene mellom 7 og 8 på Richters skala hører vi kanskje om ett som virkelig fører til store ødeleggelser. Derfor husker vi jordskjelvet som rammet Haiti 12. januar 2010 og kanskje kostet så mange som 300 000 mennesker livet – mens vi glemmer jordskjelvet som traff den japanske øygruppen Ryukyu bare seks uker senere. Vi glemmer til tross for at begge målte nøyaktig 7,0 på Richters skala.

At antallet skjelv over tid er konstant, er logisk nok med tanke på prosessene som ligger bak. Jordens tektoniske plater beveger seg som følge av en jevn kraft fra Jordens indre. Det betyr også at i den sonen der to plater støter sammen, bygger spenningen seg opp i jevnt tempo. I det lange løp er det derfor den samme mengden energi som utløses i et jordskjelv.

Les også:

Jordskjelv får vei til å kollapse
Jordskjelv

Jordskjelv kan flytte på tid og sted

10 minutter
Jordskjelv

Slik virker Richters skala

4 minutter
earthquake house
Jordskjelv

Hvordan måles jordskjelv?

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul