effects in Antarctica

Japansk jordskjelv skapte isfjell ved Antarktis

Det kraftige jordskjelvet som rammet Japan i 2011, skapte isfjell så langt borte som Antarktis.

20. januar 2012

Det voldsomme styrke 9-jordskjelvet i Japan 11. mars 2011 ble også tydelig merkbart i Antarktis, hele 13 600 kilometer borte.

Jordskjelvet ble fulgt av en mektig tsunami som først herjet langs kysten av Japan og deretter i Stillehavet. Nylig har nå NASA fastslått at tsunamiens etterdønninger hadde kraft nok til at det brakk av noen enorme biter av den såkalte Sulzberger-isshelfen i Antarktis.

Det var Kelly Brunt og kollegene ved Goddard Space Flight Center som studerte satellittfotografier kort tid etter tsunamien, som er døpt Tohoku. Atten timer etter jordskjelvet kunne forskerne se at det brakk store stykker is av isshelfen, som dannet isfjell med en total størrelse tilsvarende det dobbelte av Manhattans areal. Det skapes stadig isfjell i Antarktis når brekantene kalver, men akkurat dette området har vært regnet som svært stabilt og har ikke levert isfjell på 46 år.

Målingene viste at bølgene bare var 30 cm høye da de nådde Antarktis. Men fordi bølgene igjen og igjen slo løs på den ca. 80 meter tykke isshelfen var det nok til at den til slutt måtte gi etter.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: