Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Jordskjelv

Hva forteller Richter-skalaen?

Ved jordskjelv sier man at det var så og så kraftig på Richters skala, men hva betyr det?

Richter-skalaen er et mål for den energien som blir utløst ved et jordskjelv. Energien beveger seg som bølger gjennom grunnen, og når bølgene treffer en seismograf, blir den satt i svingninger. De svake vibrasjonene kan forsterkes slik at seismografen kan registrere selv små jordskjelv overalt på kloden uansett avstand. Når man skal regne ut Richtertallet, måler man det største utslaget på seismografen, og deretter korrigeres det blant annet for avstanden til jordskjelvets sentrum. Skalaen er logaritmisk, og det vil si at det ikke er like langt mellom trinnene. For hver gang man går opp et trinn på skalaen, tilsvarer det at jordskjelvet har utløst 32 ganger så mye energi. Et jordskjelv med styrke 7 er med andre ord 32 ganger så kraftig som et jordskjelv med styrke 6. Skalaen kalles noen ganger også den åpne Richter-skalaen, fordi den i motsetning til den tidligere brukte Mercalli-skalaen ikke har noen øvre grense. I praksis er det imidlertid ikke målt jordskjelv på over 9, og statistisk sett går det cirka 10 år mellom så store jordskjelv. Det er cirka ett jordskjelv i året med styrke 8, mens cirka 10 jordskjelv årlig kommer opp i 7.

Les også:

Dyr

Flodhester truer befolkningen i Colombia

3 minutter
Sykdommer

3 forklaringer: Derfor dør flest menn av koronavirus

5 minutter
Liv i universet

Livet på Venus har flyktet opp i skyene

13 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul