Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Indiske plade
Naturen - Jordskjelv

Den indoaustralske platen brekker på midten

Et mystisk jordskjelv har avslørt at Australia holder på å stikke av fra India. Resultatet blir at den indoaustralske tektoniske platen brekker på midten.

Til tross for at det er mange tusen kilometer mellom dem, deler India og Australia samme tektoniske plate - det vil si den samme biten av jordskorpen. Slik har det vært i cirka 50 millioner år, men et mystisk jordskjelv har nå gjort det klart for forskerne at en deling er i gang.

Det var 11. april 2012 at et gigantisk jordskjelv av styrke 8,6 på Richters skala ble utløst på havbunnen utenfor øya Sumatra midt i Indiahavet. Med unntak av lokalbefolkningen lot de færreste seg merke med skjelvet fordi det verken medførte en tsunami eller skapte massive ødeleggelser. At et så kraftig jordskjelv unnlot å skape en tsunami, gjorde geologer verden over nysgjerrige, og en geologisk etterforskning ble innledet for å granske skjelvets karakter. De første sporene peker i retning av at skjelvet er et varsel om at den gigantiske indoaustralske platen er i ferd med å brekke tvers av.

Hele platen sklir av gårde i nordøstlig retning. Problemet er at plateendene ikke sklir like fort. Den sørlige delen med Australia beveger seg med oppimot 70-80 mm i året, mens den nordlige delen med India sitter mer eller mindre fast i den euroasiatiske platen. Konklusjonen må bli at den indoaustralske platen holder på å brekke på midten. Slutningen får støtte i det faktum at skjelvet 11. april var av voldsom styrke, samt at sprekkene stikker uvanlig dypt ned i grunnen. Når delingen er er faktum, er umulig å si. Prosessen vil trolig ta millioner av år.

Les hele historien i det nye nummeret av Illustrert Vitenskap og se hvilke konsekvenser de nye oppdagelsene vil få.

Les også:

Jordskjelv

Slik virker Richters skala

5 minutter
Earthquake
Jordskjelv

Hvor kraftige kan jordskjelvene bli?

0 minutter
Jordskjelv

Historiens 5 kraftigste jordskjelv

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul