Den indoaustralske platen brekker på midten

Et mystisk jordskjelv har avslørt at Australia holder på å stikke av fra India. Resultatet blir at den indoaustralske tektoniske platen brekker på midten.

Indiske plade

Til tross for at det er mange tusen kilometer mellom dem, deler India og Australia samme tektoniske plate - det vil si den samme biten av jordskorpen. Slik har det vært i cirka 50 millioner år, men et mystisk jordskjelv har nå gjort det klart for forskerne at en deling er i gang.

Det var 11. april 2012 at et gigantisk jordskjelv av styrke 8,6 på Richters skala ble utløst på havbunnen utenfor øya Sumatra midt i Indiahavet. Med unntak av lokalbefolkningen lot de færreste seg merke med skjelvet fordi det verken medførte en tsunami eller skapte massive ødeleggelser. At et så kraftig jordskjelv unnlot å skape en tsunami, gjorde geologer verden over nysgjerrige, og en geologisk etterforskning ble innledet for å granske skjelvets karakter. De første sporene peker i retning av at skjelvet er et varsel om at den gigantiske indoaustralske platen er i ferd med å brekke tvers av.

Hele platen sklir av gårde i nordøstlig retning. Problemet er at plateendene ikke sklir like fort. Den sørlige delen med Australia beveger seg med oppimot 70-80 mm i året, mens den nordlige delen med India sitter mer eller mindre fast i den euroasiatiske platen. Konklusjonen må bli at den indoaustralske platen holder på å brekke på midten. Slutningen får støtte i det faktum at skjelvet 11. april var av voldsom styrke, samt at sprekkene stikker uvanlig dypt ned i grunnen. Når delingen er er faktum, er umulig å si. Prosessen vil trolig ta millioner av år.

Les hele historien i det nye nummeret av Illustrert Vitenskap og se hvilke konsekvenser de nye oppdagelsene vil få.