Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Et jordskjelv rammet Taiwan i februar 2016. I framtiden vil de kanskje kunne dempes eller omdirigeres.

© VCG/Getty Images
Naturen - Jordskjelv

3 nye teknikker skal beskytte oss mot jordskjelv

Rystelsene forvitrer i trekronene eller omdannes til underjordiske hyletoner. Det finnes nå flere ideer for å legge en demper på jordskjelv, og nå skal forskerne teste det første systemet som skal gjøre utsatte bygninger "usynlige" for skjelvene.

I tusenvis av år har bygninger blitt utstyrt med saueskinn, gummimembraner og kulelager for å beskytte mot de destruktive rystelsene fra jordskjelv. Men nå vil forskerne ta pusten fra selv jordskjelvet før det når fram.

En rekke teknikker prøves ut for å dempe, spre og omdirigere jordskjelv – i første omgang for å beskytte kritisk infrastruktur som for eksempel sykehus og atomkraftverk, men på sikt vil hele byer blir jordskjelvsikret.

1. Påler sprer jordskjelvbølger

Noe av det mest lovende er forsøk med ringer av nedgravde betongpåler, som er plassert med kortere og kortere mellomrom.

>> Kjøp 2 utgaver av Illustrert Vitenskap og få en drone med på kjøpet for bare 79,50 kr.

Når et jordskjelv treffer pålene, spres vibrasjonene, og når de har passert de innerste ringene, er der bare ganske harmløse krusninger igjen.

2. Røtter og kroner spiser jordskjelv

Ringene av betongpåler kan bare beskytte enkelte bygninger og ikke hele byer. Da trenger man høye trær. Svingningene i jordskjelvet kan forplante seg opp i trekronene.

De aller kraftigste jordskjelvene vil imidlertid kreve flere hundre meter høye trær. Dermed blir det et alternativ å installere gigantiske vindmøller for å ta pusten fra skjelvene.

3. Jordskjelv omdannes til hyletone

Store stålsylindre med hull, gravd ned i bakken, kan i teorien forvandle trykkbølgene fra jordskjelvet til ufarlige lydbølger. På samme måte som når man blåser luft inn i en trefløyte.

Et jordskjelv med styrke 8 på richterskalaen utløser en lydbølge på 160 desibel – omtrent som smellet fra en hagle.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul