Jordskjelv

Sammenstyrtede bygninger

Jordskjelv ryster planeten

Jordskjelv er et naturfenomen som finnes på samtlige kontinenter. Jordens skorpe består av sju store tektoniske plater samt flere små. Platene kan strekke seg over flere tusen kilometer og ha en tykkelse på opptil 200 kilometer. De er i konstant bevegelse og kan utløse store mengder energi. De mest utsatte områdene for jordskjelv er mellom to eller flere tektoniske plater. Det er om lag 20.000 jordskjelv i året, og mesteparten blir kategorisert som svake skjelv som ikke kan merkes av mennesker. Et jordskjelvs styrke måles Richters skala ved bruk av en seismograf. Jo høyere skjelvet måler på skalaen, desto mer voldsomt og ødeleggende er det. Det er årlig 15 jordskjelv som måler sju eller høyere Richters skala. Utforsk arkivet vårt og lær mer om jordskjelv her.

Hvordan oppstår et jordskjelv?

Den konstante aktiviteten i jordens skorpe er årsaken til jordskjelv, og de mest voldsomme skjelvene skapes når en plate presses ned under en annen. Det kalles for subduksjonssoner og kan forekomme fra overflaten og ned til 700 kilometers dybde. Det er disse jordskjelvene som ofte når toppen av Richters skala.

I Europa er det særlig Hellas, Tyrkia og Italia som er rammet av jordskjelv, mens det i Asia er Japan, Indonesia, Kina og Iran. Landene er alle tett på samlingspunktet mellom to eller flere plater.

Seismograf måler jordskjelv

© Shutterstock

Jordskjelvet i Haiti

I 2010 ble Haiti rammet av et jordskjelv som målte sju Richters skala. Det offisielle dødstallet er estimert til omkring 300.000 mennesker, mens tre millioner ble berørt av skadene som løp opp i omkring åtte milliarder dollar. Haiti er i dag plaget av mangel på boliger til millioner av innbyggere og kjemper fortsatt med følgene av jordskjelvet.

Jordskjelvet i Japan

I 2011 ble Japan rammet av det verste jordskjelvet i landets historie. Det målte ni på Richters skala og utløste en enorm tsunami som særlig ødela store deler av byen Fukushima. Mer enn 200.000 mennesker ble evakuert og omkring 26.000 mistet livet. Byens atomkraftverk fikk store skader, som kunne være endt med en katastrofal nedsmelting på nivå med Tsjernobyl-ulykken.

Haiti Port-au-Prince

© Shutterstock
Side 1 / 2