nb_u21_SHELL_Scanpix

Ild og nanosvamper skal bekjempe oljeutslipp i Arktis

Amerikanske myndigheter har gitt Shell lov til å bore etter olje og gass mellom Alaska og Sibir. Prosjektet er risikabelt, men oljeselskapene har metoder til å rydde opp etter oljeutslipp i det sårbare arktiske miljøet.

21. mai 2015

Til sommeren begynner oljegiganten Shell å bore etter olje og gass i Arktis. Selskapet fikk i forrige uke amerikanske myndigheters tillatelse til å bore i Tsjuktsjerhavet mellom Alaska og Sibir.

Beslutningen fikk miljøaktivister til å blokkere havnen i Seattle i Washington, hvor Shells boreplattform akkurat nå venter på å bli flyttet mot nord.

Eksperter advarer om risikoen ved boringer i det sårbare miljøet, men Shell hevder å ha nødvendig teknologi til å spore og fjerne oljeutslipp hvis det verst tenkelige skulle skje.

Oljen brytes langsomt ned

Problemet med oljeboringer i Arktis er at oljen brytes ned svært langsomt i det kalde vannet. Skrekkscenarioet er et stort utslipp som ved boreplattformen Deepwater Horizons eksplosjon, som sendte 4,9 millioner fat olje ut i Mexicogolfen i 2010.

Boreplattformen Deepwater Horizons eksplosjon var den verste miljøkatastrofen noensinne, men ulykken har ført til utvikling av nye metoder til å bekjempe oljeutslipp. Foto: Scanpix

En ulykke av den dimensjonen vil få langt verre følger i Arktis, hvor oljen kan bli innkapslet i isen slik at den blir svært vanskelig å fjerne. Men det kalde klimaet har også en fordel fordi det er enklere å bekjempe et oljeutslipp ved simpelthen å brenne av oljen.

90 prosent av utslippet kan fjernes

Under varmere himmelstrøk brytes oljen raskere ned, slik at den ikke kan brenne, men i Arktis er det bedre tid til å få antent oljesølet. Forsøk med kontrollerte utslipp har vist at mer enn 90 prosent av et oljeutslipp i arktiske farvann kan brennes av under gunstige forhold.

En mer eksperimentell metode er å suge opp oljen med svamper av et nanomateriale som består av 99 prosent luft, men som har en enorm sugeevne. Den såkalte aerogelen kan spres som granulat eller som blokker, som danner en barrière.

Utfordringer og opprydding i Arktis

Les mer om de ekstreme utfordringene ved oljeboring i Arktis og de nyeste metodene til å rydde opp når det går galt.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: