Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forskere oppklarer 100 år gammelt meteormysterium

En ny teori kan endelig forklare hvordan en meteor for 112 år siden skapte enorme ødeleggelser i Russland, uten å etterlate noe krater eller bruddstykker.

Claus Lunau

Eksplosjonen over Tunguska i Sibir i 1908 er en av geologiens største gåter. 80 millioner trær spredt over et område på 2000 km2 ble lagt ned, og øyenvitner forteller om et lysglimt som bredde seg over himmelen i over et minutt, etterfulgt av en trykkbølge som ødela vinduer og slo folk over ende i 60 kilometers avstand.

Den eneste forklaringen vitenskapen hittil har hatt på begivenheten, som fant sted klokken 7.17 30. juni, er et nedslag av en asteroide av stein eller komet av is. Men problemet er at det aldri er funnet noe krater.

En trykkbølge felte 80 millioner trær i Tunguska i Sibir en sommermorgen i 1908. Årsaken var trolig en meteor.

© Sovfoto/Universal Images Group/Getty Images

Det kan kanskje skyldes at meteoren har blitt slått i stykker like før den nådde jordoverflaten, men da burde det fortsatt være fragmenter av den, og de har heller aldri blitt funnet.

Synderen var en lavtflyvende jernkoloss

Nå har forskere fra Russian Academy of Sciences i Moskva endelig løst mysteriet. Ved hjelp av datasimuleringer har de vist at hvis meteoren bestod av jern i stedet for stein eller is, og hvis den ikke slo ned, men fløy gjennom atmosfæren i 10–15 kilometers høyde, vil konsekvensene passe med de registrerte ødeleggelsene og øyenvitneberetningene.

Meteor skånet jorden

Ny forskning tyder på at eksplosjonen i Tunguska i Sibir i 1908 ble utløst av en meteor som bare streifet atmosfæren.

Claus Lunau

1. Meteoren flyr lavt

En jernmeteor med en diameter på 200 meter har kurs mot jorden. Den flyr med en hastighet på 72.000 km/t og ankommer i en vinkel på omkring 10 grader.

2. En sjokkbølge brer seg

I en høyde på 10–15 kilometer over de sibirske skogene skaper meteoren en sjokkbølge gjennom den glovarme luften. Trærne i et område på 2000 km2 blir svidd av og revet over ende.

3. Jernet overlever møtet

Fordi meteoren består av jern, overlever den møtet med jordens atmosfære. I stedet for å bli knust setter den kursen ut mot rommet igjen, der den fortsetter omløpet rundt solen.

Ifølge datasimuleringene er jernmeteoren, som har vært opp mot 200 meter i diameter, kommet inn i atmosfæren i en vinkel på 9–11 grader i forhold til jordoverflaten.

Over Tunguska, der meteoren var tettest på jorden, har den skapt en glovarm sjokkbølge som har felt skogene og svidd av jordoverflaten. Men på grunn av meteorens størrelse og høye hastighet på elleve kilometer i sekundet har den hatt så mye bevegelsesenergi at den ikke har slått ned. I stedet har den blitt bøyd av i atmosfæren og er fortsatt ut i rommet igjen.

Les også:

Miljø

Øl og chips avlaster klimaet

3 minutter
Miljø

Student utvikler nedbrytbar plast laget av død fisk

3 minutter
Klimaendringer

STEM: Vil du betale 150% mer for klimakjøtt?

7 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul