Ekstremvær fanget på film

Forskerne kan dokumentere at mange værfenomener kommer hyppigere og voldsommere. Og det er ikke bare en teori. Verden rundt har private og profesjonelle filmet været når det går helt av skaftet.

crazy weather

På Fijiøyene feier en tropisk syklon gjennom gatene og river taket av husene. I Phoenix, USA, ruller en flere tusen meter høy støvstorm inn over byen. Og i East Creek i Australia blir en parkeringsplass forvandlet til en badedam for biler.

Vanndampen driver ekstremværet

Været blir stadig mer ekstremt. Forskerne i FNs klimapanel, IPCC, kan påvise at regnet blir heftigere, tørkeperiodene lengre og syklonene voldsommere.

Fenomenet skyldes høyst sannsynlig at vi tilfører atmosfæren mer CO2, noe som får temperaturen til å stige. Flere varmegrader gir mer vanndamp, og nettopp vanndampen er drivkraften bak ekstremværet.

Det blir enda verre

Prognosene sier også at de fleste værfenomenene blir enda mer ekstreme. Mens folk verden over ruster seg mot et stadig mer fiendtlig klima, blir mange av dagens værbegivenheter festet til video. Vi har samlet et utvalg av de meste interessante – se dem nedenfor.

Les mye mer om været som går amok i den store artikkelen i Illustrert Vitenskap nr. 6/2013, som du kan laste ned ved å trykke på knappen.

Se videoklipp

Tornado

Tropisk syklon

Støvstorm

Ekstremregn

Oversvømmelse

Tørke