© Shutterstock
Naturen - Naturkatastrofer

3 teknikker skal redde oss fra utslettelse

Jorda er et usikkert sted, og bare én ting er sikkert: Den neste katastrofe lurer rett rundt hjørnet. Heldigvis holder forskerne allerede på med å utvikle teknologier for å slukke ulmende supervulkaner, dytte på asteroider med kurs mot jorda og hindre at klodens temperatur løper løpsk.

#1 – VULKANUTBRUDD:

Nedkjøling og betongpropper avvæpner supervulkaner

© Giphy

Allerede i dag borer geologene ned i både vanlige vulkaner og supervulkaner som Campi Flegrei i Italia. Foreløpig er formålet å plassere overvåkingssensorer eller utnytte den geotermiske energien, men i framtiden kan teknikken også brukes til å stanse et forestående vulkanutbrudd. I en rapport fra 2018 har forskere sammenlignet i alt 38 forslag til hvordan supervulkaner kan avvæpnes. Noen av de mest lovende metodene er å ...

 • Gjøre magmaen mindre

  flytende, slik at den ikke stiger

  opp like lett. Seigheten endres

  ved å pumpe ned kjølemiddel i

  vulkanen eller tilsette stoffer

  som påvirker kjemien.

 • Lette trykket i vulkanen. Det kan gjøres ved å pumpe opp en del av den smeltede massen eller slippe ut de gassene som kan danne bobler og framprovosere et utbrudd.
 • Styrke jordskorpen over magmakammeret, slik at det ikke så lett gir etter. Geologene kan for eksempel sette betongpropper i revner i krateret eller kjøle ned steinen over vulkanen.
 • Heve magmaens smeltepunkt ved å øke trykket. Det kan skje ved å legge materiale over magmakammeret eller skifte ut grunnvannet med en tyngre væske.
### #2 – METEORNEDSLAG: Atomsonde skyver på asteroide
© Mikkel Juul Jensen

En asteroide med kurs mot jorda kan styres med en sonde. Forskere foreslår at det sendes opp to sonder. Det første lager et nedslagskrater i asteroiden, noe som øker effekten når den andre treffer med en atomsprengladning. Eksplosjonen skal skyve asteroiden inn i en bane som ikke truer jorda.

#3 – KLIMAKATASTROFE:

CO2-utvinning stabiliserer klimaet

© CarbonEngineering.com

Drivhusgassen CO2, som i dag varmer opp kloden, er nøkkelen til å styre klimaet på sikt. Det sveitsiske firmaet Climeworks oppførte i 2017 verdens første kommersielle anlegg som trekker CO2 ut av atmosfæren og deretter lagrer den. Teknikken hjelper med å bremse den globale oppvarmingen, som skyldes at vi slipper ut for mye CO2. Og når den neste istiden truer, kan vi pumpe CO2 ut i atmosfæren igjen for å holde temperaturen stabil.

Kjøp Illustrert Vitenskap nr. 12 og les hele artikkelen om hvordan livet på jorda har reist seg etter hver katastrofe – og se hvilken hardfør skapning som vil overleve frem til jordas undergang.

Akkurat nå får du:

 • 2 utgaver av Illustrert Vitenskap.
 • Et lekkert knivsett.
 • Fri adgang til de siste 12 utgavene digitalt.
 • Adgang til vår butikk for abonnenter, der du bl.a. får verktøy, treningstøy, klokker og boligtilbehør med opptil 70 prosent rabatt.

For bare 49,50 HER.

Les også:

Naturkatastrofer

Kan jordas kjerne koke som i katastrofefilmen "2012"?

1 minutt
Jordskjelv

3 nye teknikker skal redde oss fra jordskjelv

0 minutter
Earthquake
Jordskjelv

Hvor kraftige kan jordskjelvene bli?

0 minutter
Mest populære

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!