Shutterstock

Nå avslører forskere formålet med hundens hale

For mange dyr er halen et viktig motorisk redskap, men ikke for hunden. Menneskets beste venn bruker halen til noe helt annet.

Mange dyr bruker halen til å utføre imponerende manøvrer.

Ekorn bruker for eksempel halen til å stabilisere kursen hvis de faller ned fra et tre, mens katter bruker den til å holde balansen.

Så hva bruker hunden den logrende halen til?

Noe helt annet, mener en gruppe tyske forskere ved Max Planck-instituttet for intelligente systemer i Stuttgart, som har undersøkt spørsmålet ved å se nærmere på 25 ulike hunderaser.

Endret nesten ikke på kurs i luften

Konklusjonen er utgitt i en vitenskapelig artikkel som fortsatt ikke er fagfellevurdert – altså lest og godkjent av upartiske eksperter.

Men de foreløpige resultatene peker i en overraskende retning. I motsetning til mange andre dyr bruker nemlig ikke hunden halen sin til noe motorisk.

Forskerne har brukt en matematisk modell som gjorde det mulig for dem å undersøke hva som skjer når hunder snur og vender kroppen og beveger bein og hale når de hopper opp i luften.

Modellberegningene viste at halebevegelsene nesten ikke påvirket hundens bane i luften.

Dette forteller hundens hale

Faktisk endret hundens bevegelse av halen midt i et sprang bare banen med en brøkdel av en grad.

«Vi mener at dette innebærer at hunder bruker halen til andre formål», skriver forskerne i artikkelen.

Forskergruppen peker på at halen brukes mer som et kommunikasjonsredskap eller til å vifte vekk uønskede gjester som mygg og fluer.

Ifølge tidligere studier bruker hunder halen til å utvise alt fra vennlighet til dominans og frykt.

En høyt hevet hale signaliserer for eksempel selvtillit eller at hunden vil leke, mens en hund med stiv og ubevegelig hale – eller med halen mellom beina – er engstelig eller oppmerksom på en potensiell trussel.