Milliardselskap vil vekke enorm fortidsfugl til live

Fuglen ble sist sett på 1600-tallet og ble trolig utryddet på grunn av jakt.

Et amerikansk selskap har satt seg som mål å gjenopplive en kjempefugl som sist ble sett på Mauritius i Det indiske hav for 350 år siden.

© Shutterstock

Hvis du kom til den tropiske øyrepublikken Mauritius i Det indiske hav for 350 år siden, kunne du være heldig å støte på en klønete, vennligsinnet kjempefugl.

Den såkalte dronten, som så ut som en krysning mellom en forvokst due og en kjempekalkun, levde nemlig en fredelig tilværelse på øya.

Helt til nybyggere begynte å ankomme Mauritius.

Den ubehjelpelige fuglen, som var en meter høy og veide omkring tjue kilo, var nemlig ikke redd for mennesker – selv om den hadde god grunn til å være det.

Man går ut fra at det var derfor den beseglet sin egen triste skjebne ved å oppsøke de nederlandske sjøfolkene som kom til øya på 1500-tallet.

Det var trolig sjøfolkene som drepte dronten, godt hjulpet av de fremmede dyreartene de hadde med seg, for eksempel aper og rotter, som trolig spiste eggene til kjempefuglen.

Surrogatdue skal legge egget

Nå vil et amerikansk milliardselskap imidlertid gjøre noe med denne evolusjonære tragedien.

Teknologigiganten Colossal Biosciences har nemlig satt seg som mål å vekke arten til live igjen ved hjelp av stamcelleteknologi.

Beth Shapiro, som er seniorforsker hos selskapet, har til den britiske avisen The Guardian forklart at hun har vært fascinert av kjempefuglen i mer enn to tiår, helt siden hun så en dronte på en museumsutstilling.

Fuglen er siste skudd på stammen hos selskapet, som tidligere også har hevdet at de vil gjenopplive mammuten og den tasmanske pungulven.

Det fremadstormende teknologiselskapet hevder de har klart å sekvensere hele drontens arvemasse fra skjeletter og andre levninger.

Neste skritt er å manipulere genene i en celle fra en beslektet fugl, antagelig en mankedue, for å nærme seg arvematerialet til dronten.

Slik kan dronten ha sett ut. Fuglen, som også går under navnet ’dodo’, etter et portugisisk ord som betyr «sinke», levde av frukt og nøtter og bygget redene sine på bakken, noe som gjorde dem til et enkelt bytte for mennesker og dyr.

© Colossal Biosciences

Den genmanipulerte cellen skal deretter brukes til å skape et embryo – et tidlig foster – og bringes til verden i et egg i en levende surrogatdue.

Forskerne håper fugleungen som klekkes ut, bli en mellomting mellom mankedue og dronte.

«Veldig, veldig vanskelig»

En fugl som er gjenskapt på den måten, vil med andre ord være en hybrid som ser ut som sin utdødde artsfelle uten å være en tro kopi.

Ifølge avdelingsdirektør Ewan Birney i Det europeiske molekylærbiologiske laboratoriet, som ikke er involvert i prosjektet, er dette «veldig, veldig vanskelig». Det sier han til The Guardian.

Samtidig peker han på en rekke etiske spørsmål. For hva er formålet med prosjektet? Bør vi ikke sette ressursene våre inn på å redde nålevende dyrearter i stedet for å vekke de utdødde til live?

Ifølge Colossal Biosciences er formålet å lære mer om hvordan vi kan hindre at nålevende arter utryddes.

Selskapet vil bruke 150 millioner dollar på å bringe fuglen tilbake til livet og mener det kan skje i løpet av seks år.