Illustreret Videnskab

Verdens giftigste steder er dynket i bly og nervegift

Levealderen har falt med 45 år i verdens giftigste by, og i en elv i Indonesia er blyinnholdet tusen ganger høyere enn anbefalt. Klikk deg inn på kartet over klodens mest forurensede steder.

Blybatterier, strømkabler og nervegass

Kildene til forurensning i verdens giftige avkroker er mange, og konsekvensene er dødbringende: Hvert år dør 9 millioner mennesker på grunn av forurensing av jord, luft eller vann. Det svarer til 16 prosent av alle dødsfall i verden.

Vi har samlet de mest forurensede stedene på kloden i et interaktivt kart der du kan få mer kunnskap om de områdene som rammes og mulige løsninger:

Kull og søppel sprer tungmetaller

Områder som Agbogbloshie i Ghana og byen Linfen i Kina er symptomatiske for forurensningen de verst rammet stedene på jorda.

Her sprer giftige stoffer seg fra brenning av e-søppel og kull, og tungmetaller som bly, arsen og kvikksølv kan på den måten bevege seg over store avstander og tas opp i natur og mennesker.

I Linfen lider opp mot tre millioner for eksempel av sykdommer som arsenikforgiftning og lungekreft, mens blynivået i luften er 40 ganger over sikkerhetsgrensen i det enorme e-avfallsområdet Agbogbloshie i utkanten av Ghanas hovedstad Accra.

Kjemiske våpen forpester russisk by

I den russiske byen Dzerzjinsk et par hundre kilometer øst for Moskva er det sovjettidens kjemiske våpenproduksjon som spøker.

Byen har blitt kalt «verdens mest forurensede sted», etter at russerne mellom 1930 og 1998 dumpet 190 ulike kjemikalier i naturen, blant annet reststoffer fra nervegassprogrammet.

I dag er gjennomsnittlig levealderen for menn og kvinner i byen hhv. 42 år og 47 år. Eksperter anslår at 80 prosent av alle sykdommer i Dzerzjinsk skyldes forurensning.