Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Verdens giftigste steder er dynket i bly og nervegift

De giftigste stedene i verden er forurenset med alt fra tungmetaller til kjemikalier fra kjemiske våpen. Urensede utslipp fra industri senker levealderen og forårsaker sykdom og dødsfall blant millioner av mennesker.

Illustreret Videnskab

Blybatterier, strømkabler og nervegass

Kildene til forurensning i verdens giftige avkroker er mange, og konsekvensene er dødbringende: Hvert år dør 9 millioner mennesker på grunn av forurensing av jord, luft eller vann. Det svarer til 16 prosent av alle dødsfall i verden.

Vi har samlet de mest forurensede stedene på kloden i et interaktivt kart der du kan få mer kunnskap om de områdene som rammes og mulige løsninger:

Kull og søppel sprer tungmetaller

Områder som Agbogbloshie i Ghana og byen Linfen i Kina er symptomatiske for forurensningen de verst rammet stedene på jorda.

Her sprer giftige stoffer seg fra brenning av e-søppel og kull, og tungmetaller som bly, arsen og kvikksølv kan på den måten bevege seg over store avstander og tas opp i natur og mennesker.

I Linfen lider opp mot tre millioner for eksempel av sykdommer som arsenikforgiftning og lungekreft, mens blynivået i luften er 40 ganger over sikkerhetsgrensen i det enorme e-avfallsområdet Agbogbloshie i utkanten av Ghanas hovedstad Accra.

Kjemiske våpen forpester russisk by

I den russiske byen Dzerzjinsk et par hundre kilometer øst for Moskva er det sovjettidens kjemiske våpenproduksjon som spøker.

Byen har blitt kalt «verdens mest forurensede sted», etter at russerne mellom 1930 og 1998 dumpet 190 ulike kjemikalier i naturen, blant annet reststoffer fra nervegassprogrammet.

I dag er gjennomsnittlig levealderen for menn og kvinner i byen hhv. 42 år og 47 år. Eksperter anslår at 80 prosent av alle sykdommer i Dzerzjinsk skyldes forurensning.

Les også:

Vulkaner

Vulkaner er ventiler for vår hissige jord

11 minutter
Miljø

Hvilke områder i verdener mest forurenset?

1 minutt
Klimaendringer

Klimaets tikkende bomber

13 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul