Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sprøytemiddel skal gjøre naturen brannsikker

KAMPEN FOR KLIMAET: En ny væske kan sprøytes på vegetasjonen i utsatte områder og forhindre at over 80 prosent av skogbrannene oppstår.

SHUTTERSTOCK/Anthony C. Yu et al./PNAS

Australia, Sør-Amerika og de vestlige delene av USA har de siste årene opplevd en voldsom stigning i antallet skogbranner. Bare i California ødelegges nå fem ganger større områder av skogbranner enn for bare 50 år siden.

Nå har forskere fra Stanford University i USA funnet opp en brannhemmende væske som kan hindre at mange av brannene oppstår.

Brannhemmende væske klistrer seg til gresset

Skogbranner oppstår som regel i lav vegetasjon, som gress. En ny brannhemmende væske kan klistre seg til gresset i månedsvis og gjøre det vanskelig for ilden å etablere seg.

Sammen med brannmyndighetene har forskerne gjennomgått data for 305 000 branner som har herjet California gjennom de siste ti årene.

84 prosent av dem var antent langs veier og andre trafikkerte steder, typisk i tørt gress og annen lav vegetasjon.

Det innebærer at de aller fleste brannene kan unngås hvis bare høyrisikosonene kan gjøres mer brannsikre. De kjente brannhemmende væskene har den svakheten at de mister virkningen så snart vannet i dem fordamper.

Derfor utviklet forskerne en mer tyktflytende væske, nærmest som en klissete gele, som er mer holdbar. Når den sprøytes ut over for eksempel en eng, legger den seg som en film på gresstråene.

Slik virker den brannhemmende væsken

I tilfeller av brann får varmen ingrediensene i geleen til å reagere med hverandre. Resultatet er et lag av isolerende karbon som holder både varme og oksygen unna gresset, slik at ilden raskt dør ut.

Gelen beskytter mot brann gjennom hele tørkesesongen, og den skylles først vekk når tørken avløses av kraftig regn.

Les også:

Miljø

Gjenbruk av plastflasker kan bli 10.000 ganger mer effektivt

3 minutter
Miljø

Sulten nanosvamp kan redde dyreliv fra oljekatastrofer

3 minutter
Miljø

Smart gjenbruk: 3D-printer bygger hus av papirsøppel

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul